Има разминаване между декларирания и открития боклук в контейнерите. Снимки Апелативна прокуратура и Лина Главинова

Има разминаване между декларирания и открития боклук в контейнерите. Снимки Апелативна прокуратура и Лина Главинова

Има разминаваме в информацията за декларирания отпадък и това, което е открито в контейнерите. Освен посочената пластмаса и каучук, са намери и желязо, хартия, текстил. Това каза комисар Емил Павлов - заместник-директор на Областна дирекция на МВР в Бургас. Намеренията отпадък не е радиоктивен и токсичен, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

20 контейнера с боклук, нерегламентирано внесен от Италия, са задържани на пристанище "БМФ Порт - Бургас" ЕАД, концесионирано от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Районната прокуратура е образувала досъдебно производство То е по член 353 г, ал. 1 от Наказателния кодекс. Цитираният текст от Наказателния кодекс ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница на страната.

Досъдебното производство е образувано по повод пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.

Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия.

Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище и адрес на управление в град София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония.

"Изпращачът и получателят на боклука, който е открит на пристанището в Бургас и във Варна са едни и същи", каза прокурор Чинев.

"В момента текат оперативно-издирвателни действия спрямо лицата, които са съпричастни към случая", поясни Емил Павлов - заместник-директор на Областна дирекция на МВР в Бургас.

За това престъпление наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба в размер от 2000 до 5000 лева. "Ще бъдат назначени експертизи, които да установят вида на боклука", допълни Антоанета Маркова – прокурор от Районна прокуратура – Бургас.

Отпадъците ще бъдат задържани като веществени доказателства.

Предстои да бъдат издадени европейски заповеди за разследване и събиране на доказателства на територията на други държави и ако бъдат установени лица, които са съпричастни към случая, те ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Контейнерите с боклута са открити а територията на пристанището, стопанисвано от "БМФ Порт - Бургас" - фирма на братя Кирил и Георги Домусчиеви. Дружеството е концесионер на пристанищата "Бургас Изток - 2" и "Бургас Запад". Договорът за "Бургас Изток - 2" е сключен на 8-ми септември 2011 година с Министерски съвет и е за срок от 35 години. Договорът за "Бургас Запад" е сключен на 8-ми март 2013 година и е също за 35 години.

Галерия