Директорът на ПГМЕЕ Роза Желева връчи грамотите на победителите. Снимки ПГМЕЕ

Директорът на ПГМЕЕ Роза Желева връчи грамотите на победителите. Снимки ПГМЕЕ

Състезание посветено на Международния ден на числото ПИ се проведе в бургаската ПГМЕЕ. То премина под мотото: "Чудният свят на математиката" и в него се включиха членовете на клубовете "В света на математиката" с ръководител госпожа Йорданова и "Архимед" с ръководител госпожа Даниела Живкова по проекта "Твоят час".

Гости на състезанието бяха директорът на училището Роза Желева, заместник-директорите - Румяна Георгиева, Янка Стоянова и Мариана Бакърджиева, Мария Бедрова – психолог на училището, преподаватели и ученици от професионални гимназии от Полша, Италия, Португалия и Кипър, учители и ученици от училището.

Състезателите бяха разделени на два отбора с капитани Калоян от XII "з" и Дончо от XII "и" клас, които отговаряха на въпроси, поднесени по интересен начин на мултимедия с програма, изработена от Валери от X "и"  клас под ръководството на Ваня Янкова. Чаровните водещи Елена от X "и" и Мартин от X "и" клас задаваха въпроси в пет кръга: "Вълшебното число ПИ", "Ами сега?", "Забавна математика", "Вкусът на математиката" и "Колелото на късмета".

Жури в състав: председател инж. Роза Желева и членове - Румяна Георгиева и госпожа Щерева оценяваше участниците

Учениците запознаха присъстващите с любопитни факти за числото ПИ, разказаха за историята на числото, за математиците Архимед и Лудолф Ван Цейлен, за приложението на ПИ в живота, за връзката между математическото число с други предмети и изкуства, приложението на ПИ при измерването на ъгли в радиани.

Публиката се включи много активно и емоционално в решаването на логическите  и музикалните задачи.

Състезанието бе спечелено от отбор "I" с капитан Дончо. Директорът на гимназията Роза Желева поздрави отборите и връчи награди на победителите, както и грамоти на всички участници.

Галерия