Болницата има натрупани задължение за стотици хиляди лева

Болницата има натрупани задължение за стотици хиляди лева

Поморийци ще бранят с подписка болницата си. Тя има за цел да бъдат взети спешни мерки за запазване на МБАЛ Поморие. Подписката е адресирана до министър-председателя на Република България Бойко Борисов и цели промяна в политиката на общинското здравеопазване в държавата.

"Служители, граждани и пациенти са готови и на протест. За мен обаче, това е крайна мярка, до която, надявам се, няма да се стигне. Заставам зад съгражданите ми и зад желанието да бъдем чути. На годишната среща на местните власти, на която бях готов за пореден път да докладвам състоянието и проблемите на МБАЛ Поморие, нямаше представител нито на Министерството на здравеопазването, нито на Националната здравноосигурителна каса. Искаме да предизвикаме публичен диалог и да бъдат обсъдени проблемите в общинското здравеопазване, като цяло", коментира кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Желаещите да подкрепят исканията на поморийци, могат да намерят подписката на някое от следните места: на входа на административната сграда на Община Поморие, в Центъра за административно обслужване на Община Поморие, в читалищата в Поморие и във всички населени места в общината, в кметствата на населените места на община Поморие.

Здравното заведение е в тежко състония. Болницата има дълг в размер на 670 000 лева, в това число 80 000 лева неизплатени надлимитни средства от Националната здравно осигурителна каса. 370 000 лева от борчовете са текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици и 280 000 лева за заплати на персонала.

Болницата обслужва 75 000 жители, които живеят в общините Поморие и Несебър.