Областният управител Пламен Янев (вляво) и Явор Жеков - член на УС на Българска стопанска камара (вдясно) зарязаха лозята в масива край Поморие. Снимки Поморие без цензура

Областният управител Пламен Янев (вляво) и Явор Жеков - член на УС на Българска стопанска камара (вдясно) зарязаха лозята в масива край Поморие. Снимки Поморие без цензура

В Поморие спазиха традицията и зарязаха лозята, въпреки трудностите, с които се сблъскват лозарите и винопроизводителите. С лозарски ножици в ръце в масивите влязоха областният управител на област бургас Пламен Янев, кметовете на Поморие - Иван Алексиев и на Айтос - Васил Едрев, Явор Жеков - член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, лозари. Своеобразни домакини на празника бяха Йордан Чорбаджийски – председател на Националната лозаро-винарска камара и Христо Янков - изпълнителен директор на "Черноморско злато" АД.

Един от основните проблеми на бранша е недостатъчната  подкрепа от страна на държавата и недостатъчната работна ръка по време на гроздобера. Според Йордан Чорбаджийски, трябва да се защитават интересите на страната ни в бранша, а част от проблемите с наетите лица ще се реши чрез механизация. "Машината ще спести надника, защото с нея на ден може да се обере между 50-100 дка на ден", уточни Чорбаджийски.

По-добро качество и по-добра цена са основните критерии, за да бъде българското вино конкурентно на пазара. "Държавата трябва да разбере, че този сектор е важен. Браншът - лозари и винари, е притиснат в ъгъла. Нужна е субсидия за килограм грозде. На година у нас се добиват 130 - 140 000 тона грозде, което при субсидия от 30-40 стотинки на килограм прави около 40 млн. лева. Тези пари ще се върнат обратно в държавата чрез акциза, ДДС, закупуване на бутилки, тапи, логистика. Така ще бъдем и по-конкуретни", заяви Христо Янков.

"Имаме нужда от подкрепа от страна на държавата. Отглеждаме 200 дка лозя, като се наложи да изкореня 30 дка траминер. Имаме проблем и с работната ръка. През цялата година поддържаме няколко човека, но по време  на беритбата не стигат хората", каза Селим Исса - собственик на лозови масиви. Той продава гроздето си на винзавода в Поморие.

Галерия