Носенето на маски е задължително. Снимки Галина Иванова – Кралева

Носенето на маски е задължително. Снимки Галина Иванова – Кралева

В Португалия забраниха излизането от дома след 13.00 часа през почивните дни. Това е една от мярките, които наложи правителството на министър - председателя Антонио Коста, за да се справи с разпространението на пандемията. Страната се върна към извънредното положение преди седмица. От 9-ти ноември там важат с пълна сила новите пранила, сред които и въвеждането на вечерен час.

През работните дни комендантският час започва в 23.00 часа, а през почивните дни се забранява излизането след 13.00 часа. "Има много недоволни от местното население, особено от мярката да не се излиза в събота и неделя след определения час, защото в Португалия е традиция в почивните дни да се посещават ресторанти за обяд и вечеря, традиция а и гостуванията за обяд при най-възрастните роднини, които в повечето случаи живеят извън града. За нас, българите, не е толкова от значение тази забрана", разказа бургазлийката Галина Иванова – Кралева, която от години живее в португалския град Сетубал. Мерките ще се променят според ситуацията, като ще се вземат данните на база 14 дни заболеваемост.

Вече 36 седмици от началото на пандемията от коронавирус "Черноморие" Ви информира как останалия свят се бори със заразата посредством разказите на бургазлии, които живеят на различни места света.   

Португалия се оказа поредната страна в Европа, в която властите въведоха вечерен час. Магазините ще работят до 22.00 часа, ресторантите до 22.30 часа, а кафенетата до 20.00 часа. Алкохол след 20.00 часа не се продава. Който през това време е на работа, ще пътува с попълнена декларация от работа.

"Училищата са отворени засега", допълни бургазлийката. От 12-ти ноември е забранено посещеването и използването на всички детски площадки и фитнес уреди на открито. Глоби за неспазване на забраните няма да има.

Опашки се вият пред станциите на пощите в страната. Те са държавни и там се плащат всички задължения и глоби.

"Вечер след 23.00 часа, когато е вечерния час, няма никакво движение на хора и коли. Дори контейнерите за боклук ги смениха с такива, които са закрепени в земята, за да не може да се бърка вътре и да се пръскат боклуците. Вече пред нас няма контейнери", разказа още Галина Иванова – Кралева.

Общият бройна положителните проби в Португалия вече е 217 301 души. Най-голям е броят им в северния регион на страната - над 90 000 инфектирани. Оздравелите вече са 125 066 души. Починалите са 3 381.

За изминалото денонощие са регистрирани нови 6 035 случая. Активните към днешна дата са 88 854. В страната са направени 3 853 501 теста, което прави 378 335 на 1 млн. население. Жителите на страната са 10 185 425 души.

"Има предложение от здравните власти на всички диабетици да им се направят бързи антигени тестове, защото те са в най-голям риск. Маски се носят задължително навсякъде, но и тук има такива, които не спазват забраните", допълва бургазлийката.

Галерия