Районен съд – Бургас се придържа към показателите за резултат, ефект и ефективност, заложени в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, обясни председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов. Снимка Черноморие-бг

Районен съд – Бургас се придържа към показателите за резултат, ефект и ефективност, заложени в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, обясни председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов. Снимка Черноморие-бг

14 981 дела са постъпили в Районния съд в Бургас през изминалата година. Цифрата е с 948 повече от спрямо делата през 2020 г. В отчетния период са свършени 15 079 дела. 11.95% от всички свършени дела или само 1 803 броя са обжалваните, съобщиха от институцията. От тези обжалвани през 2021 г. дела, заедно с останали такива от минали години и подлежали на въззивен контрол, 395 дела са изцяло потвърдени.

"Районен съд – Бургас се придържа към показателите за резултат, ефект и ефективност, заложени в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, въз основа на които индикатори се реализират обективни показатели за независимостта на съда ни, качеството и ефективността на нашето правораздаване", това заяви административният ръководител на Районен съд – Бургас, Евгени Узунов.

През миналата година съдът е разгледал 10 564 граждански дела, 9 206 дела от които са свършени. 7 606 граждански дела са приключили със съдебен акт по същество. През 2021 г. съдебната институция е разгледала 6 444 наказателни дела. За сравнение, 6 098 са наказателните производства през 2020 г. 91.13% или 5 873 са свършените наказателни дела към 31 декември 2021 г. В Районен съд – Бургас са разгледани 128 дела за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори през отчетния период на 2021 г.

"Резултатите за срочността на наказателното правораздаване през 2021 г. обосновават извод, за последователни усилия и много добре свършена работа от съдиите от Наказателното отделение на съда, въпреки намаления им брой през годината", допълни председателя на Районния съд Евгени Узунов.  

От месец март 2021 г. в съда действа Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), която позволява поддържането на електронни дела и електронно движение на документи. Бургаският районен съд е създал необходимата организация за въвеждане на електронното правосъдие. Поддържат се електронни папки по всички дела, интернет-страницата на съда дава възможност за извършване на справки по делата чрез електронни услуги. През отчетната година е увеличен значително броя заявленията за достъп до Единния портал за достъп до съдебни дела (ЕПЕП), като 1336 са подадените заявления за достъп чрез портала по конкретни дела в съда. Предоставена е възможност на участниците в процеса да изпращат документи по делата, подписани с КЕП на електронните пощи на съда.

Използването на алтернативни способи за разрешаване на спорове е заложено като стратегическа краткосрочна цел на Районен съд – Бургас за 2022 г., одобрена и подкрепена от магистратите на съда.