Ивицата на Корал е държавна собственост, но няма стопани, но ще има спасител. Снимка Черноморие-бг

Ивицата на Корал е държавна собственост, но няма стопани, но ще има спасител. Снимка Черноморие-бг

Областният управител на област Бургас Мария Нейкова подписа договорите за частично обезпечаване на водноспасителната дейност на обекти – изключителна държавна собственост, неохраняеми морски плажове през летен сезон 2022 г. Дейността обхваща 9 морски плажа на територията на Бургаска област - Иракли, Поморийска коса, Сарафово юг, Крайморие юг-2, Алепу, Корал, Созопол запад-1, Царево-Василико и Черноморец. След като бяха включени от Министерството на туризма през м. юни в списъка на неохраняемите плажове за летния сезон, Областна администрация Бургас обяви обществена поръчка по обособени позиции на обща стойност 244 596 лв. без ДДС. Предвид обществената значимост и голямата посещаемост на морските плажове Царево-Василико и Черноморец водното спасяване там беше осигурено чрез пряко договаряне от Областна администрация Бургас, със срок на действие от 01.07.2022 до 15.09.2022 г.

Договорите имат срочен характер и влизат в сила от датата на подписването им от областен управител със срок на изпълнение до 30.09.2022 г. Междуведомствена комисия от експерти на БЧК и Областна администрация Бургас направи днес проверка по плажовете, което е част от процедурата, с която се разрешава водноспасителната дейност.

Съгласно изискванията по наредба спасителните постове трябва да бъдат оборудвани с инвентар и съоръжения. Работното време на спасителните постове ще е от 08 до 18 часа всеки ден. Постовете ще бъдат обезпечени със спасители с придобита правоспособност след обучение и успешно положен изпит.

"Въпреки ограничения финансов ресурс за обезпечаване на дейностите по водно спасяване Областна администрация Бургас прави всичко възможно да осигури сигурност и безопасност по морските плажове по Южното Черноморие, които не са обект на концесионни договори", заяви проф. Нейкова. "Дълбокото ми убеждение е, че тези договори трябва да се подписват или в началото на годината или преди стартиране на летния сезон", допълни още областният управител.