Съветниците дадоха зелена светлина за проекта. Снимка ОбС Варна

Съветниците дадоха зелена светлина за проекта. Снимка ОбС Варна

В рибарското селище "Карантината" ще има нови зони за отдих и спорт. Това решиха съветниците на извънредното заседание на Общинския съвет във Варна, което се проведе днес. Предложението надгражда проекта за строителство на нов информационен център за работа с деца, за който вече има подписан договор, стана ясно по време на дискусията в зала "Пленарна".

"Проектът засяга достъпа до този център, а именно изграждане на пешеходна павирана алея и паркинг на територията на рибарското селище. Заложени са и две игрища за плажен волейбол със съответните трибуни и прилежаща инфраструктура, които са извън плажа и които ще бъдат подходящи за провеждане на международни спортни мероприятия. Целта е мястото да се социализира, като се съчетаят образование и отдих за децата", поясни пред съветниците председателят Тодор Балабанов.

Проектът е на стойност близо 470 000 лева с ДДС – от тях 85% са безвъзмездна финансова помощ, а 15% е съфинансирането от националния бюджет. Ангажиментът на общината е да осигури до 40 000 лева за възнаграждение на екипа за организация и управление, тъй като тези разходи не са заложени като допустими.

С оглед своевременното стартиране на дейностите съветниците дадоха съгласието си след одобрение на проектното предложение и подписване на договора от местната хазна да бъдат отпуснати до 469 399 лв. с ДДС за обезпечаване на допустими разходи, преди те да бъдат възстановени от Програмата за морско дело и рибарство.

Срокът за изпълнение на проекта е до 12 месеца, но не по-късно от 30 ноември 2023 г.