В Швейцария маските са задължителни само в затворени помещения, но в обществения транспорт е трудно да се спазва дистанция. Снимкa Ticinoline

В Швейцария маските са задължителни само в затворени помещения, но в обществения транспорт е трудно да се спазва дистанция. Снимкa Ticinoline

За разлика от Италия, в Швейцария маските не са задължителни навсякъде и ограниченията имат препоръчителен характер. Дължи се много на дезинфекцията и хигиената. Швейцарците не са толкова изплашени от втората вълна на вируса, макар че случаите се увеличават. Повече от 200 хиляди са заразените с COVID-19 в Швейцария, критичните са над 400. Смъртността е сравнително висока за тази малка страна с население около 8 млн. – 319 души на милион население. Миналата седмица правителството позволи разполагането на 2 500 военнослужещи, които да подпомогнат здравната система. Одобрени са и 350 млн. швейцарски франка, с които ще се подпомогне спорта и клубовете.

От началото на пандемията с COVID-19 вече 35 седмици "Черноморие" периодично Ви информира как останалия свят се бори със заразата и какви мерки предприема. Правим това посредством разказите на българи от най-горещите точки по света.

Швейцария е разделена на 26 кантона и засега само в три има забрана за пътуване. Десислава Костова - Коки от години живее в кантон Тичино, който се намира на границата с Италия. Там случаите на заразени достигна 10 хиляди. Десислава работи в психиатрична клиника и отблизо наблюдава последиците от Ковид върху хората. От началото на епидемията й прави впечатление как пациентите с хронични заболявания като шизофрения и биполярно разтройство изчезнали, за да се появят тези с панически атаки. "Дойдоха много нови пациенти с висока степен на тревожност. Имах случай с шеф на банка, който дойде с паник атаки. Оказа се, че на несъзнателно ниво те са предизвикани именно от Ковид-19. Тази болест влияе много на психическото здраве. Според статистиките са се увеличи с 500% продажбите на успокоителни медикаменти", каза Десислава. Според нея работата с ръце значително успокоява и намалява стреса. Тя препоръчва на пациентите си различни мануални дейности, които на пръв поглед не са нищо особено, но действат положително на психиката. Такива са играта с пясък или шиенето.

През втората вълна на зараза прави впечатление, че хората са по-адаптирани, но местата в болниците са на изчерпване. Там се настаняват предимно хората с усложнения. Препоръката е по-леките случаи да се лекуват в домашна среда, тъй като е и по-малко травмиращо за самия пациент. Както на много места и в аплийската страна се мобилизират медицински кадри от университетите. "Ако продължава да се увеличава заболеваемостта, няма да издържи системата, макар че страната е добре икономически. При първата вълна имаше по-голяма липса на медицински кадри, защото беше затворена границата с Италия. При нас в Лугано работят много италиански лекари и затварянето на границата ни се отрази негативно. Сега е по-добре. Навсякъде се създадоха ковид отделения, а някои болници се трансформираха. В нашата клиника също имаме такова отделение, което е изолирано. Там се работи 2-3 дни по 12 часа и е изключително изморително и трудно. Много трудно се работи с такива пациенти, защото те трябва да виждат лицата ни, а ние сме с предпазни облекла, шлемове и маски", посочи още Десислава.

И в Швейцария, както по целия свят се препоръчва работата от вкъщи. Страната засега има добри икономически показатели и макар много бизнеси да са затворени, като фитнесите например, има други които печелят добре. "Имам приятелка с ресторант, която едва смогва с доставките. Знам че магазините за мебели като шведския мебелен гигант многократно увеличиха продажбите си, защото хората си стоят повече вкъщи и виждат какво им трябва. В това време трябва да си изобретателен, за да печелиш", смята още Десислава.

Вече над 50 милиона са случаите на COVID-19 в световен мащаб, а смъртните минаха психологическата граница от милион.