Така изглеждаше централната алея на Слънчев бряг миналото лято. Все още не е ясно колко туристи ще изберат да почиват тук този сезон. Снимка Архив Черноморие-бг

Така изглеждаше централната алея на Слънчев бряг миналото лято. Все още не е ясно колко туристи ще изберат да почиват тук този сезон. Снимка Архив Черноморие-бг

Цените за платено паркиране и тротоарно право на територията на курортния комплекс "Слънчев бряг" ще бъдат намалени с 50% за настоящия туристически сезон. Така от "Слънчев бряг" АД целят да подпомогнат бизнеса, който извършва сезонни дейности на територията на комплекса, като намалява и периода на активния сезон от 1-ви юли до 30-ти септември 2020 г. Облекченията обхващат почти всички сфери, администрирани от едноименното дружество, като цени за стоянка на таксиметрови коли, цени за автомобили, зареждащи търговски обекти, отдаване на тротоарно право, паркиране и т.н.

Освен намаляването на периода на заплащане в сравнение с миналата година, цените към бизнеса, се намаляват с до 50%.

Така например ако през сезон 2019 един кв. м. тротоарно право се е отдавал на цена от 525 лева с ДДС, то след намалението за този сезон цената ще бъде 275 лева с ДДС. Цената се определя по схема, в зависимост от площта, като стойността на квадрат пада дори повече при наемане на по-голяма площ. Наемите на временни обекти в комплекса също се намаляват с около 30%.

Плановете са при започване на сезона от 1-ви юли 2020 г., паркирането в синя зона в комплекса за туристи и гости, да се намали от 2 лева с ДДС на час на 1 лев с ДДС на час без ограничения в престоя. Същата, по-ниска цена, ще важи и за платено почасово паркиране на паркингите "Фрегата" и "Арда", стопанисвани от "Слънчев бряг" АД. "Остават в сила цените за заскобяване и репатриране на неправилно паркирали автомобили, съответно 30 лева и 60 лева, защото това са наказателни мерки, с които се цели превенция на нарушения", уточнява Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД. 

В контекста на пандемията от COVID-19, при отмяна на ограничителните мерки и възможност за туризъм, "Слънчев бряг" АД ще въведе допълнителни мерки за дезинфекция на публични пространства. "В момента подготвяме инфраструктурата, така че при добро стечение на обстоятелствата и вдигане на ограниченията, комплексът да бъде готов след 1-ви юни 2020 г.", заяви Златко Димитров. Започват дейности по рехабилитация на улици, тротоари и осветление, както и озеленяване. След отваряне на комплекса постоянна дезинфекция ще се извършва на тревни площи и градинки, пръскане на крайбрежна алея и алея "Кубан", пейки и места за събиране и паркиране. "Търсим варианти да обезпечим осемте КПП-та, където да бъде извършена дезинфекция на преминаващите автомобили", допълва изпълнителният директор на дружеството.