Ваксинацията срещу корона вируса ще бъде доброволна. Снимката е илюстративна

Ваксинацията срещу корона вируса ще бъде доброволна. Снимката е илюстративна

Първите три фризера за съхранение на фризерната ваксина "Пфайзер" се очакват в края на седмицата. Два ще бъдат поставени в София, третият - в Регионалната здравна инспекция в Бургас. Това обяви главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Всеки един от хладилниците е с вместимост от 850 литра. "Ще бъдат доставени такива хладилници за всички РЗИ-та в страната", допълни доц. Кунчев.

Днес или утре ще бъдат подписани договорите с фирми, които имат на територията на страната нужните хладилници за съхранение на ваксината и ще ги доставят.

Очаква се до края на тази и началото на новата година у нас да пристигне първата доставка от ваксината "Пфайзер" със 125 000 дози.

"Ваксините ще бъдат доброволни и безплатни. Всеки ще получи ваксина, каквато пожелае", допълни доц. Кунчев.

"След като бъдат регистрирани ваксините в Европейската агенция по лекарствата и получим ваксините, ще имаме пълна информация за тях и за кого са предназначени. Ще направим и разяснителна кампания, за да могат хората да вземат информирано решение. Всеки, който реши да се ваксинира, ще попълни формуляр за информирано съгласие", допълни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.