Кметът на Созопол Тихомир Янакиев (в средата) и председателят на ОбС Георги Пинелов се включиха в тържествата за 3-ти март. Снимки Община Созопол

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев (в средата) и председателят на ОбС Георги Пинелов се включиха в тържествата за 3-ти март. Снимки Община Созопол

Созопол отбеляза 3-ти март. Началото на празненствата по повод 145-ата годишнина от Освобождението бе дадено с приемане на строя на представителния блок от командира на Военноморска база Бургас и тържествено вдигане на знамената.

С рецитал на учениците от СУ "Св.св Кирил и Методий", напомнящ и възхваляващ великите дела на героите, посветили живота си на народното дело, започна музикално-поетичната програма.

В нея с патриотични стихове и песни участие взеха учениците от вокална група "Созополски гласчета", децата от предучилищната група и двете детски градини - "Здравец" и "Снежанка".

С пламенна реч кметът на община Созопол Тихомир Янакиев се обърна към своите съграждани. "С цената на безброй животи на воини от различни националности, ние сме успели да извоюваме правото на собствена национална идентичност. Успели сме да развеем знамето на свободен народ над свободна земя. Дали сме способни днес на такава саможертва? Не знам. Но съм убеден, че ако искаме да ни има като народ, ние трябва да помним своята история", бяха част от думите на градоначалника.

Събитието продължи с заупокойна молитва в памет на загиналите герои, изнесена от отец Димитър и ритуал по полагане на венци и цветя пред арката с паметните плочи на загиналите от Созопол.

Цветя бяха поднесени от Общинска администрация, Общински съвет, Военноморска база, политически партии, от кмета на общината, от председателя на ОбС, неправителствени организации, СУ "Св.св. Кирил и Методий" и граждани.

Паметта на героите за Свободата на Майка България бе почетена и с едноминутно мълчание на колене.

Националният празник бе тържествено отбелязан и в град Черноморец. В парка пред паметника на загиналите войници бе построен представителен блок, а строят бе приет от командира на Военноморска база Бургас. Кметът Росен Деспов с въздействащо слово поздрави своите съграждани, след което бе проведен ритуалът по полагане на венци и цветя.

Кметство Равадиново и НЧ "Просвета" също организираха празнично честване. Кметът Иван Пазвантов поздрави присъстващите, а децата изнесоха музикално-поетична програма, която повдигна патриотичния дух на всички гости.

В честванията се включиха още зам.-кметовете Тодор Дамянов и Румен Кисьов, общински съветници и служители на Общинска администрация.

Галерия