Тихомир Янакиев ще разчита на широка подкрепа на втория тур в Созопол. Снимка Архив Черноморие-бг

Тихомир Янакиев ще разчита на широка подкрепа на втория тур в Созопол. Снимка Архив Черноморие-бг

Всички срещу ГЕРБ - така ще изглежда балотажът за кмет на община Созопол, който ще се проведе на 3-ти ноември, неделя. До втория тур на местните избори стигнаха кандидатът на "БСП за България" Тихомир Янакиев, който получи 45,12% или 3 366 гласа от упражнилите правото си вот и кандидатът на ГЕРБ - Красимира Германова. За нея са гласували 32,68% или 2 438 души.

Тихомир Янакиев ще получи подкрепа на няколко десни, партиотични и леви формации. Такава бе заявена на специална пресконференция от представители на "МИР", ВМРО, "Движение 21", "Демократична България". Те ще подкрепят не само Янакиев на втория тур в Созопол, но и кандидатите на БСП, които отиват на балотаж в град Черноморец и селата - Атия и Крушевец.

Тихомир Янакиев и Георги Пинелов от "МИР" подписаха споразумение за обединение и в Общинския съвет в Созопол. БСП има 7 съветници, а "МИР" - 2. ГЕРБ и СДС вкараха по 4 съветници. Общият брой на мандатите в местния парламент в общината е 17. Обикновеното мнозинство е от 9 съветници. Квалифицираното се състои от 2/3 от членовете на ОбС. Затова ще бъде трудно на Общинския съвет, когато трябва да вземе решение, което изисква 2/3 от гласовете.