Созопол е готов да посреща туристи

Созопол е готов да посреща туристи

В Созопол са отворили едва 10% от хотелите и къщите за гости. Засега обаче има туристи предимно за уикенда с една или две нощувки. "Има сериозен отказ от резервации, които са направени преди месеци. Досега трябваше да съм назначила трима души в хотела, но на този етап няма работа и ние сами се справяме", каза пред "Черноморие" Теодора Кандрова. Семейството й притежава фамилен хотел в новата част на Созопол, а през 1982 отваря и първото частно заведение в града. Самата тя се занимава ативно с хотелиерство от 12 години.

"Отворихме още на 6-ти май, но първите туристи за една нощувка дойдоха на 24 май. Повечето идват за една или за две нощувки. Ние с това се издържаме. Работата ни през двата активни месеца ни издържа през останалите десет. Сега обаче случващото се ще ни върне много назад", смята Теодора Кандрова. Според нея нито една от мерките не е в помощ на заетите в туризма. А паниката, която се създава сред хората ще се отрази много сериозно и на техния сектор. Случаят със софиянеца, който пристигна преди дни на караваната си на кайт къмпинг "Градина" и е приет за лечение в бургаската болница с COVID - 19 директно ще се отрази и на созополчанката. Тя очаквала двойка от столицата този уикенд. "След случая обаче хората се обадиха и отказаха резервацията", допълва Теодора Кандрова.

Освен пандемията с COVID - 19 и сивият сектор се отразява сериозно върху заетите в туризма, които си плащат данъците към държавата и общината и покриват осигуровки и заплати на своите служители. Тези, които отдават апартаменти под наем и не плащат данък удрят хотериелите и собственици на къщи за гости, които са на светло.

"Сега е моментът да дойдат туристите в Созопол. Градът е чист и спокоен. Има нови концесионери на плажовете. Няма защо да се притесняват", приканва българите от вътрешността на страната Теодора Кандрова.

В Созопол няма нито един случай на заболял от корона вирусна инфекция. Предстои да бъдат тествани 200 души заети в туризма и търговията за наличие на антитела.