Покачило се е и нивото на река Средецка, която минава покрай главния път за Ямбол

Покачило се е и нивото на река Средецка, която минава покрай главния път за Ямбол

В община Средец са паднали между 60 и 70 литра на квадратен метър в резултат на проливните дъждове, които не спират вече трето денонощие в Югоизточна България. Сигнали за пострадали хора и наводнени къщи засега няма.

Пътят за село Светлина, който обикновено се наводнява при такава тежта ситуация е отворен за движение към момента. Няма проблем и с пътя от Бургас за село Дебелт, който е проходим.

"От сутринта контролирано се изпускат язовирите. Имаме късмет, че реките и деретата бяха сухи преди този дъжд", каза пред "Черноморие" кметът на община Средец Иван Жабов. Над 20 са язовирите на територията на общината, като половината са отдадени на концесия.

Сериозно е положението в Средец, където водата от дерето, което дели условно града на две и излязла и тече по улиците чак до автогарата. Дерето се е напълнило в резултата на проливните дъждове. В него се отича и дъждовната вода от канавките на ремонтираните улици в града.

Освен вода по улиците се носят клони и отпадъци, които недобросъвестни жители на Средец са изхвърлили в дерето. Сега обаче с покачването на нивото на водата те изплуват на повърхността.