Гражданите на Средец положиха цветя пред новия паметник на загиналите в трите войни. Снимки Лина Главинова

Гражданите на Средец положиха цветя пред новия паметник на загиналите в трите войни. Снимки Лина Главинова

Пред нов паметник, посветен на загиналите от Карабунар в трите войни - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война, се поклониха официални гости и граждани в Деня на независимостта. Той се намира в центъра на Средец, който по онова време се е наричал Карабунар. мемориалът е изваян от гранит и на него са изписани имената на загиналите 54 войни. "Паметникът бе завършен преди дни на мястото на хоризонталната паметна плоча. Той е издигнат по идея на кмета на Средец Иван Жабов и общинската администрацият Изработен е от местния автор Кирил Атанасов. Любопитен фрагмент са двата мраморни лъва пред него, които са направени от майстор от Севлиево", сподели за сайт Черноморие" Сергей Стоилов, директор на дирекция  "Образование, здравеопазване и култура" в община Средец.

Пред паметника цветя положиха кметът на общината Иван Жабов, председателят на Общинския съвет Динко Цънцаров, зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов, народният представител от ГЕРБ - Галя Желязкова, общински съветници от Средец, граждани.
Тържествата в Средец започнаха с издигането на знамената на България и Европейския съюз, продължиха с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните и пред този на световния и олимпийски шампион по борба Продан Гарджев, както и с тържествена сесия на Общинския съвет. 

Днес в Средец имат двоен повод за празник, освен Денят на Независимостта това е денят  на града. Кулминацията на тържествата е тази вечер, когато започва празничният концерт с участието на Илия Луков и "Петте сезона”.

 

Галерия