Сдружението бе учредено в Зелената къща в Средец

Сдружението бе учредено в Зелената къща в Средец

Пчеларско дружество бе учредено в Средец. В учредителното събрание участваха 17 пчелари от общината, а то се проведе в Зелената къща в Средец. За председател бе избран Пламен Иванов. Целта на сдружението е да обедини пчеларите, които професионално се занимават с производство на мед. Сдружението ще работи за подпомагане на дейността на своите членове, за организиране на изложения-пазари, на обучения и други.

"Голяма част от поканените да участват в учредяването на сдружението не успяха да дойдат, заради снега и трудно проходимите пътеща", коментира пред "Черноморие" избрания за председател Пламен Иванов. Те обаче ще се включат в организацията на по-късен етап. 80% от членовете на сдружението имат над 150 пчелни семейства. Пчеларят с най-много пчелни семейства в общината се намира в село Буково - с над 1 500.

Пчеларите в общината произвеждат от манов до липов мед. Причината е географското разположение на Срецец и селата. Обединени в сдружение те ще разчитат на подкрепата и на Общината. Кметът на Средец Иван Жабов вече е изразил готовността да оказва съдействие на пчеларите. Те ще търсят и ръководството на Областната дирекция по земеделие, за участие в изложения в региона.