В бръснарските и фризьорски салони в Къркларери се работи с лични предпазни средства. Снимки Cemre Gökçe

В бръснарските и фризьорски салони в Къркларери се работи с лични предпазни средства. Снимки Cemre Gökçe

В Турция разрешиха пътуванията между градовете в цялата страна. Забраната за придвижване падна на 1-ви юни. Това са част от мерките за връщане към нормалния начин на живот, след като живеещите в големите градове бяха на два пъти под четиридневна карантина и оставаха у дома всяка събота и неделя.

От миналия петък джамиите в цялата страна са отворени за молитва. Заради спазване на противоепидемичните мерки обаче молитвата се извършва в дворовете на храмовете, не вътре в тях. Повече от два месеца джамиите останаха затворени, дори и по време на големия празник Рамазан Байрам, който бе в края на май. Празникът се оказа крайъгълния камък за разхлабване на мерките. Президентът на републиката Реджеп Таип Ердоган обяви още през април, че страната ще започне да се връща към нормалния римът след Рамазан Байрам.

Репортери на "Черноморие" вече дванайсета седмица ви информират за случващото се в разгара на пандемията на различни места по света.

"От 1-ви юни вече са отворени плажовете, кафетата и ресторантите. Но трябва да се спазват всички мерки. А носенето на маски е задължително", разказа Недрет Бензет, който живее в Къркларели.

Засега затворени остават дискотеките и местата, където има жива музика. Все още не се разрешават сватбите и тържествата. А социалната дистанция остава задължителна.

"Вече три месеца не можехме да се видим с дъщеря ми и да се съберем цялото семейство, заради забраната за пътувания до Истанбул и останалите градове. Сега, след като тази забрана падна, това вече ще е възможно", сподели Недрет Бензет.

През последните три дни броят на новите случаи в Турция е под 1000 души. На 30-ти май цифрата е 983 нови случаи, на 31-ви май – 839, а на 1-ви юни 827.

31 259 са активните случаи в Турция. Броят на оздравелите вече е 128 947. Общият брой на регистрирани с COVID – 19 от началото на пандемията до днес в страната е 164 769. А починалите вече са 4 489.

До този момент в страната са направени 1 964 364 теста, което прави 23 314 на 1 млн. население.

Галерия