Съботният пазар на открито в Къркларели е бил пълен с местни. Снимки Недрет Бензет

Съботният пазар на открито в Къркларели е бил пълен с местни. Снимки Недрет Бензет

В Турция забраниха пътуването между отделните градове. Заповедта е в сила от 28-ми март, събота и бе въведена седмица, след като броят на заболелите от корона вирус в южната ни съседка скочи няколко пъти. В момента той е 7 402 души.

Как само за седмица ситуацията в Турция рязко се промени? За това разказва пред "Черноморие" Недрет Бензет, който живее в Къркларели (Лозенград б.а.). Градът се намира на 120 километра от Бургас и е сред предпочитаните места за пазар в сряда. Еднодневните пътувания до там от страна на бургазлии са спрени за неопределено време.

Първият случай на болен от корона вирус, който бе обявен официално в Турция, бе на 10-ти март. На 16-ти март болните вече бяха 47. Два дни по-късно, на 16-ти март, цифрата вече бе 191. На 20-ти март бяха регистрирани 311 заболели.

Тогава президентът на Турция Реджеп Тайп Ердоган изсипа рога на изобилието. За да успокои хората на прага на задаваща се пандемия той буквално развърза кесията. Най-ниската пенсия бе увеличена на 1 500 турски лири (в момента 1 турска лира се разменя за 0.27 лева б.а.). Банките замразиха вноските и лихвите по кредитите за срок от 6 месеца за хората, които останаха без работа. Тези, които още са на работа, но също имат кредити няма да плащат вноски и лихви по тях за срок от 3 или 6 месеца.

"Ако имаш магазин под наем в МОЛ-а или ако магазинът е общински, за времето през което той не работи няма да се плаща наем. За 6 месеца са замразени и данъците", разказа Недрет Бензет.

От една седмица там са забранени сватбите, кафенетата са затворени. И джамиите са затворени най-вече заради разположението на хората близо един до друг по време на молитва.

Работят магазините за хранителни стоки и аптеките, фабриките. Отворен е и пазарът, но на него се продават само за хранителни продукти, за зеленчуци, за плодове и за препарати за чистене.

На съботния пазар движението на хората в Къркларели е било обичайно. Там няма въведен ред и спазване на дистанция. Търговците са с ръкавици на ръцете и те слагат зарзавата в торбите на хората. Някои от клиентите са сложили маски и така са обикаляли между сергиите, докато пазаруват, както се вижда от снимките на Недрет.

Хранителни продукти и тоалетна хартия не липсват. Засега няма недостиг на стока и хората не се презапасяват, както това се случи в доста страни в Европа и в САЩ.

"Още миналата седмица пейките бяха прибрани от парковете, за да не се струпват там хора. Има такива, които не се притесняват и все още има струпване по улиците. Но сред доста хора има паника от случващото се. Болните непрекъснато растат", споделя Недрет.

Преди седем дни е взето решение всички частни болници в страната да бъдат готови да приемат и те пациенти с корона вирус.

За осем дни заразените с COVID - 19 в Турция са се увеличили със 7 091. Това е довело и до въвеждането на нови мерки – забранено е движението между градовете. Превозите между отделните населени места ще стана с разрешение на съответното валийство (Областната управа б.а.). Пътуващите в автобусите от обществения транспорт трябва да седят на дистанция един от друг.

Сред новите мерки, които Ердоган въвежда засягат частния сектор, където ще се прилага гъвката система на трудова заетост с минимум персонал.

Забраняват се разходките в парковете, карането на колело, бягането за спорт, риболова, пикника на открито.

Галерия