Билетите се купуват онлайн, а всяка група има определено време, за да влезе и да заеме местата си. Снимки Вероника Лазарова

Билетите се купуват онлайн, а всяка група има определено време, за да влезе и да заеме местата си. Снимки Вероника Лазарова

Концертите във Великобритания се провеждат при строги мерки за сигурност. За разлика от България, където разчитат на меломаните сами са спазват дистанция, на Острова този проблем е решен кардинално. А ако не отговаряш на изискванията, може спокойно да пропуснеш музикалното събитие на открито.

От началото на пандемията вече 27 седмици репортери на сайт "Черноморие" не спират да ви информират как останалия свят се справя с COVID-19 посредством разкази на българи, които живеят на различни места по света.

"За да отидеш на концерт, трябва да си купуш предварително билет. Това става само онлайн. След това на имейла ти изпращат какви са мерките са сигурност, които са взети и трябва да бъдат спазвани. Не можеш да отидеш сам на концерта, задължително трябва да сте група между четири и шест души. Всеки има час на пристигане, така че да се избегне струпването на много хора на едно място. Като за всяка група има половин час гратисен период. Нашият беше от 18.30 до 19.00 часа", разказа Вероника Лазарова. Тя живее със семейството си с Дарлингтън. И преди броени дни заедно със съпруга си и двама техни приятели бяха на концерт.

След като се купят билетите и се пристигне на мястото, където е планиран да се проведе концерта, всяка група отива на определеното й място. То засиви от цената на билета. "Настаниха ни в нещо като сепарета на открито. В определения район има маса с пейки и всяка зона е отделена от съседната с метални ограждения. Имаше и ВИП сепарета, където бяха опънали шатри в случай, че завали, както се и случи, но там цената на билетите е по-висока", обясни технологията на провеждането на концертите на Острова Вероника.

Всеки един посетител на концерт влиза на територията с маска. Той е длъжен да я носи, когато отива до тоалетна или до бара, за да вземе напитка или храна. Може да свали маската си само, когато е в своето сепаре с компанията си. Мерките, които са взети за провеждането на музикални събития на открито във Великобритания отговарят и на изискванията за събиране на малки групи от хора на едно място.

"Имаше доста пространство между тези сеперета. Нямаше струпване на хора с изключение на финала, когато стана ясно, че това е последната песен и всички тръгнаха към изхода. И тук се нарушават правилата, но като цяло се спазват", допълни Вероника.

Правителството на Великобритания наложи и нови санкции при нарушаване на мерките за сигурност най-вече по отношение на събиранията. А глобите започват от 50 британски лири и могат да стигнат до няколко хиляди.

На 381 614 нарастна броят на регистрираните случаи на COVID-19 на Острова от началото на пандемията до днес. На 17-ти септември са установени нови 3 395 души дали положителна проба за вируса. Броят на починалите вече е 41 705. Страната все още не е премахнала карантината по отношение на пристигащите от България, въпреки че случаите у нас са в пъти по-малко от тези на Острова. Всички, които пътуват от България за Великобритания трябва да останат 14 дена под карантина в посочено от тях място.

Галерия