От 8-ми юни въведоха и 14-дневна карантина за влизащи в страната. Снимка Христо Петров

От 8-ми юни въведоха и 14-дневна карантина за влизащи в страната. Снимка Христо Петров

Във Великобритания носенето на маски в обществения транспорт – автобус, метро, влак, става задължително от 15-ти юни. Лицето от брадичката до носа включително трябва да бъде закрито по време на цялото пътуване с маска или шал. Маската може да бъде за многократна употреба и ако не е купена, може да се направи собственоръчно от парче плат.

"На сайта за градска мобилност се дава подробна информация и препоръки как да си направиш сам маска за лице от обикновена тениска, а линк те препраща към Youtube, където са качени видео уроци", разказа пред "Черноморие" бургазлията Христо Петров, който от години живее и работи в столицата на Обединеното кралство – Лондон.

Репортери на "Черноморие" вече 13-та седмица ви информират как се развива пандемията в различни точки на Европа и света посредством разкази на бургазлии, които живеят там.

Великобритания се оказа една от сериозно засегнатите страни в Европа и света от COVID – 19. От началото на пандемията до днес там са регистрирани 287 399 случая. До днес са починали 40 597 или 598 на 1 млн. население, като на 8-ми юни е отчетен най-ниският брой на смъртни случаи – 55 от началото на епидемията. Информация за броя на излекуваните няма. Новите установени случаи на заразени с инфекцията към 8-ми юни са 1 205 души.

В страната до момента са направени 5 731 576 теста, което прави 84 456 теста на 1 млн. население. Жителите във Великобритания са 67 864 660 души.

Почти два месеца и половина, след като бяха въведени строгите мерки в страната, към 23-ти март, големите градове, най-вече Лондон са заляти от протести, като не се спазва ограниченията да не се събират повече от 50 души на едно място. В столицата Лондон през последните дни се събират тълпи от хора, които протестират в знак на подкрепа с протестите в САЩ и на други места по света. Повод за тях стана убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай по време на ареста му в Минеаполис.

"Полицията в Лондон излезе със съобщение, че масовите протести са незаконни в текущата ситуация на lockdown, но прилагането на строгите мерки би довело до сериозни безредици и препоръча да се спазва социалното дистанциране, за да се предотврати разпространението на вируса. Но всъщност никой не знае как би се спазвала дистанция в контекста на масови протест с участието на десетки хиляди души", разказа Христо Петров.

Заради продължаващия висок брой на заболели от корона вирус Великобритания влезе в списъка на министерството на здравеопазването на България, според който хора, които пристигат от тази страна трябва да изкарат задължителна 14-дневна карантина на посочения от тях адрес за пребиваване.

От 1-ви юни 14-дневна карантина за пристигащите в страната от 8 държави

UK въвежда 14-дневна карантина за пристигащи на Острова

От своя страна и Великобритания наложи 14-дневна карантина за влизащи в страната чужденци. Тя касае всички идващи на Острова с полет, с влак или с ферибот. Те трябва да се самоизолират за две седмици. "При пристигане в страната трябва да попълниш формуляр с телефонен номер и адрес, където ще се бъдеш в следващите 14 дни. Ако не можеш да предоставиш адрес, ще бъдеш наказан с глоба от 100 лири и може да ти бъде отказан достъп до страната. Тези, които задължително се поставят под карантина трябва да се прибират до мястото за самоизолацията със собствена кола и да не ползват градски или друг вид публичен транспорт включително и такси. Те не могат да напускат от мястото на карантината дори и да ходят за храна, трябва да разчитат на другите хора с който живеят. Не спазването на карантината води до глоба от 1000£ в Англия и 400£ в Шотландия", допълва още бургазлията.

Правителството планира частично отваряне на училищата, което ще започне от 15-ти юни. Една четвърт от учениците, които са на възраст между 10 и 12 години ще могат да се завърнат в училище. Учениците са насърчавани да идват на училище по отделно и да не ползват градски транспорт.

Детските градини и предучилищните групи отвориха още в началото на месеца.