В страната активно се протестираще срещу идеята за задължителна ваксинация и тя не бе приета. Снимки Архив Черноморие-бг

В страната активно се протестираще срещу идеята за задължителна ваксинация и тя не бе приета. Снимки Архив Черноморие-бг

Великобритания премахва ваксинационните паспорти, задължителните маски на обществени места и препоръката за работа от къщи. Това съобщи премиерът Борис Джонсън в изказване пред Камарата на общините в парламента. От думите му става ясно, че е много вероятно в страната да не бъде продължен режимът на самоизолация заради COVID-19 след 25 март.

"От следващата седмица въведените по-рано мерки ще престанат да се прилагат", заяви британският правителствен ръководител, като добави, че властите премахват задължителното изискване за показване на електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на определени обществени събития и нощни клубове, както и препоръката към работодателите служителите им да работят от разстояние.

"Освен това, правителството вече няма да изисква задължително носене на маски в затворени помещения и в обществения транспорт", отбеляза Джонсън.

Броят на регистрираните положителни случая на COVID-19 от началото на пандемията до днес във Великобритания е 15 399 300. Населението на страната е 68 437 373 души.

За изминалото денонощие броят на заразените е 94 432 души. Активните случаи към 18-ти януари са 3 629 756. Излекувани са 11 617 031. Броят на смъртните случаи е 152 513.

В страната са сложени 137 млн. дози ваксини. Напълно ваксинирани са 48 млн. жители на Обединеното кралство, което прави 71,4% от населението.

Галерия