Rakla

Rakla

Вадят от раклата накити от Възраждането на 13-ти август от 18:30 часа в зала "Александър Георгиев Коджакафалията" в културен център "Морско казино" и ще остане там до 30 септември. Експозицията е организирана от Община Бургас, Регионален исторически музей - Бургас и Регионален етнографски музей - Пловдив.

Експонатите са събрани от цялата българска етническа територия и са свързани най-вече с епохата на Българското възраждане (ХVІІІ - началото на ХХ век). Подбрани са различни видове женски украси - обици, трепки, прочелници, подбрадници, огърлици, нагръдници, брошки, медальони, муски, пафти, колани пръстени и гривни.
Накитите са изработени от сребро и злато с различни техники - коване, леене и филигран. Богатата декорация на предметите също разкрива много детайли за социалния статус и живота на притежателя им.
Изложбата показва не само красотата на възрожденските накити, но и тяхната втора роля като средство за предпазване от зли влияния. Магическите жестове са кодирани в разположението на накита върху тялото: тепелъкът покрива главата и пази фонтанелата, паричките, мънистата или камъните отблъскват лошото; пендарите и нагръдните накити защитават сърцето, но и майчиното мляко, а пафтите и коланът са като бдителни очи, които предпазват утробата на жената, за да осигурят продължението на рода.
Изложбата може да бъде разгледана всеки ден от понеделник до неделя.
Цени на входни билети за изложбата
За възрастни - 5 лева.;
За учащи - ученици, студенти - 2 лева;
За пенсионери - 2 лева;
Деца до 7 години и хора с увреждания - безплатно.

Галерия