Марките бяха валидирани на специална церемония в Магазия 1. Снимки Черноморие-бг

Марките бяха валидирани на специална церемония в Магазия 1. Снимки Черноморие-бг

Валидираха марки с гербовете на общините - Бургас и Хасково и те вече могат да обикалят света. Церемонията се състоя в Магазия 1, където се помещава филиала на Националната художествена академия в Бургас. А серията от две марки с хералдиката бе валидирана от Деян Дънешки - главен изпълнителен директор на "Български пощи" АД, от зам.-кметове на двете общини - на Бургас - Диана Саватева и на Хасково - Мария Вълчева, от ректора на НХА проф. Георги Янков и от автора гл. ас. д-р Ненко Атанасов, преподавател в специалност "Плакат и визуална комуникация" в НХА.

Авторът подари на двете зам.-кметици нарисуван от него дизайн на гербовете на техните общини. Тези изображения са отпечатани върху марките.

С това се слага началото на отпечатване на марки от серията "Българска градска хералдика". "Следващата година ще бъдат валидирани марки с гербове на други две български общини", каза Ненко Атанасов. По негова идея се отпечатват марките, чиято номинална стойност е 2,30 лева. Те са в тираж 7 000 броя и от утре, 25-ти юни, ще се продават във всеки пощенски клон в страната.

Гл. ас. д-р Ненко Атанасов избрал да направи дизайна за марките на гербовете на Бургас и Хасково, заради тяхната уникалност. Изобразените гербове на Бургас (създаден от проф. Кирил Гогов и проф. Георги Чапкънов през 1994 г.) и Хасково (създаден от Борил Караиванов и Емануил Манолов през 1995 г.) са едни от най-красивите хералдически символи на български общини и поставят началото на нова сюжетна линия в дизайна на пощенски марки у нас.

Всяка една от двете марки ще се продава отделно. Всеки може да залепи една от тях на гърба на картичка или на плик с хартиено писмо, които да изпрати до свои близки или приятели по света. А комплекта от двете марки сам по себе си има колекционерска стойност. Цената й се вдига, ако марките са печат. През следващите три дни печатът, с който бяха валидирани марките ще бъде в клона на "Български пощи" в Бургас (Старата поща б.а.), така че всеки желаещ може да си купи марките и върхя тях да му бъде поставен печат.

Галерия