Премиерата на новата книга на Мария Касимова - Моасе - Записки от Шато Лакрот е на 3-ти август. Снимка Архив Черноморие-бг

Премиерата на новата книга на Мария Касимова - Моасе - Записки от Шато Лакрот е на 3-ти август. Снимка Архив Черноморие-бг

Вълнуващи литературни срещи и премиери очакват посетителите на тазгодишното издание на "Алея на книгата" във Варна. Тази вечер от 18:00 часа на литературния кът* ще бъдат представени монографиите "Иван Пеев Плачков (1864–1942). Един просветител и публицист в политиката" и "Фирмилиановият въпрос. Духовната битка за „вратата" на Македония (1897–1902)" с автор проф. дин Милко Стоянов Палангурски, зам.-ректор по научната дейност на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново.

От 18:30 часа във Фестивалния и конгресен център е премиерата на биографичния роман за художника Никола Манев "Живея в светлина" с участието на автора Исак Гозес и редактора на книгата и управител на ИК "Хермес" Стойо Вартоломеев.

По същото време, но в Морско казино е премиерата на "Моята булчинска рокля", съставител Жанина Драгостинова.

От 19:00 часа в литературния кът е представяне на литературен клуб "Орбита" - Варна и разговор за актуални литературни заглавия.

На 3-ти август от 18:00 часа в литературния кът - "За силата на разказите" - Дого Танкарт и Дамян Д. Рейнов представят дебютните си сборници "Закърнели сетива" и "Вдъхновенията на Артиста".

От 18:30 часа в двора на Археологически музей е премиерата на "Записки от Шато Лакрот" от Мария Касимова - Моасе.

От 19:00 часа в литературния кът е представянето на  книгите "Запокитеност" и "Есенен Великден" от Петър Чухов.

На 4-ти август програмата продължава отново от 18:00 часа в литературния кът с представяне на книгата "Всичко за мускулите" на Крис Джарми, подробен и практичен справочник с над 500 илюстрации, таблици за бърза справка, пълен профил на всеки мускул, упражнения за разтягане, гъвкавост и укрепване.

От 18:00 часа, но в арт салон на Радио Варна е началото на среща-дискусия "Славни българи" с изтъкнати автори и учени, свързана с нови научни изследвания и факти за българската история и култура. Участват Светлозар Попов, Яни Янев, Павел Серафимов, Александър Мошев. Ани Василева и Йордан Йорданов.

От 19:00 часа в литературния кът е представянето на романа "Роден на Великден" от Бойка Асиова.

По същото време в Шатра №2 ще гостува Елица Виденова, автор на стихосбирката "Хляб за утре".

От 20:00 часа в литературния кът ще бъде представен проекта "Прозрения за Българите". Защо Раковски е необходим днес на българите и какво иска да им каже?

На 5-ти август от 10:30 часа на сцена "Раковина" ще има детско книжно парти "Как се прави детска книжка", премиера на четирилогията "Четвъртото неизвестно" на писателя Асен Сираков, викторина с награди- книжки и много изненади. Анимации и детска дискотека.

От 18:00 часа на литературния кът е премиера на романа "С обич, Александър" от Катя Караиванова.

От 19:00 часа пак там е представянето на сборника с разкази "Ела и ме спаси" от Емилия Милчева.

От 19:00 часа в книжарница "Сиела" във ФКЦ - Варна ще започне срещата с автограф с Виктория Бешлийска, автор на романа "Глина".

По същото време, от 19:00 часа, но в Концертно студио на Радио Варна е началото на разговора за Олга Токарчук след получаването на Нобеловата награда за литература през 2019 година - сборника с есета "Чувствителният разказвач". С участието на преводача Крум Крумов и редактора Невена Дишлиева, модератор Диляна Денева, "Аз чета".

От 20:00 часа в литературния кът е представянето на "Обща теория на образованието" - системи и модули от Йордан Йорданов, нови методи и подходи в образователната система.

Събитията са с вход свободен.

*Литературният кът се намира на пешеходната зона на булевард "Сливница", в близост до пресечката с улица "Стефан Караджа".