Ваня Проданова има опит с участието си в предизборни кампании. Снимка Личен архив

Ваня Проданова има опит с участието си в предизборни кампании. Снимка Личен архив

Ваня Проданова, чиито корени са от община Приморско, ще участва в предизборната кампания за 46-то Народно събрание, не от Втори бургаски многомандатен избирателен район Бургас, а от - 21 МИР - Сливен. Предприемчивата и находчива бизнес дама, а вече и преподавател в Техническия университет в София и в Колежа на университета в Сливен, има опит в предизборните битки. Тя беше кандидат за кмет на Ясна поляна и кандидат за общински съветник в община Приморско през 2019 година. Сега Ваня Проданова влиза в предизборната надпревара като втора в листата с кандидати за народни представители на коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

"Живеем във време на задълбочена здравна криза. Здравето на хората е влошено по много причини, както психологически така и физически. Но една от тези причини, която се премълчава е именно нездравословното хранене и влошеното качество на храните, които ядем. Здравословното хранене е придобит навик, който се възпитава още от ранна детска възраст от семейството и трябва да бъде продължено като практика във всички учебни заведения през следващите етапи на развитие и възпитание на децата. Смятам, че е дошло времето на промяната и е ангажимент на цялото ни общество да се погрижим за здравето на бъдещите ни поколения, а именно нашите деца", споделя Ваня Проданова, която работи активно в тази област.

Според нея решаването на проблема трябва да започне от най-ранна детска възраст. В детските ясли, в градините и в училищата трябва да има собствени добре оборудвани кухни и обществените поръчки на хранителните продукти да се печелят за сметка на качеството, а не на цената. "Темата за здравословното хранене на деца от ранна детска възраст е разглеждана от Световната здравна организация и има добри политики в Европейския съюз. Пример за това е Италия, която е възприела практиката всяко учебно заведение, било то детска градина, ясла или училище да разполага със собствена кухня и столова. Това е съвместен проект на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и от части на Министерството на земеделието, които организират мащабни образователни кампании в областта на храненето с цел да се насърчи разпространението на добри стратегии за хранене и хигиена на храните. Да се пресекат в зародиш лошите хранителни навици, които създават благоприятна почва за възникването на тежки хронични заболявания в бъдеще", каза Ваня Проданова, за която тази тема ще бъде акцент в предизборната й кампания.