Над 20 събития са включени в празничната програма

Над 20 събития са включени в празничната програма

С богата програма от над 20 събития – общоградско честване, концерти, изложби и ветроходна регата, Варна ще отбележи 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. Честванията започват на 3-и март в 8.30 часа с Божествена Света литургия отслужена в Катедрален храм "Свето Успение Богородично". В 10.00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде издигнат тържествено националния флаг на България. В 10.15 часа започва празничното шествие до паметника на Граф Игнатиев и до мемориален паметник на украинските воини, където ще бъдат положени цветя и венци. В 11.30 часа поклонение с полагане на венци с военен ритуал ще се състои пред паметника на руските воини. В 12.00 часа ще започне традиционната 55-а лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна. Със същия начален час в детския кът в Морската градина ще се проведе празничен концерт под надслов "Децата на Варна празнуват 3-ти март", с участието на местни клубове по народни танци. На сцената ще звучат 140 народни инструменти по случай 140 годишнината от Освобождението. В същата зона от 13.30 часа до около 16.00 часа ще се състоят още прояви – откриване на изложба Героите на Освобождението" съвместно с Музея на Възраждането, занаятчийска работилница "Чаршията на Варна от онова време" и конкурс за рецитиране на възрожденски текст. 

Празнична програма е предвидена и в "Аспарухово" - в 11.00 часа ще се проведе концерт пред народно читалище "Просвета 1927", а в 13,30 ч. във "Владиславово" пред мемориала на руските воини в местността Терасите ще бъдат положени цветя и венци.

От 14.00 ч. и от 16.00 часа в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център ще бъдат наградени лауреатите от 17-я регионален ученически конкурс "Моята България" и от 7-я национален ученически конкурс "Българските архитектурни паметници в макети".

От 19.00 часа на входа на Морската градина започва тържествена заря-проверка по случай 3-ти март.

В 19.30 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще се състои концерт-спектакълът "България", с участието на академичния танцов театър при ВСУ "Черноризец Храбър"; ансамблите при Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски"; балет "Артденс"; детски танцов ансамбъл "Зорница" и танцов театър "Родина" при народно читалище "Отец Паисий". В програмата ще участват още Петя Панева и Донко Марков – ученици при НУИ "Добри Христов".

Няколко изложби във Варна също са посветени на празника. На 27-ми февруари в Музея на Възраждането ще бъде открита експозицията "Юбилеите на българското Освобождение", с предмети от годишнини за Освободителната война 1877 – 1878.