Кметът Иван Портних и екипът му направи равносметка за 2018 г. Снимка Община Варна

Кметът Иван Портних и екипът му направи равносметка за 2018 г. Снимка Община Варна

С по-висок бюджет и по-ниска безработица посреща Варна 2019 година. Това е най-големият проектобюджет за последните 10 години – 475 млн. лева, а безработицата е най-ниската за последните 10 години. По данни на Регионалната служба по заетостта към 30-ти ноември 2018 година равнището на безработицата в община Варна е 2,8%, което е най-ниско за последното десетилетие, съобщи кметът на община Варна Иван Портних на пресконференция, по време на която бе направен обзор на изминалата година и представени приоритетите за 2019 г.

"Разбира се, най-хубавата новина е увеличеният брой на новородени бебета във Варна през 2018 г., на фона на общия спад на раждаемостта в страната. В тази връзка, държа да отбележа, че през новата 2019 г. ще развиваме още по-активно общинската инвитро програма. За периода 2015 г. – 2018 г. по програмата сме отпуснати 503 000 лева на 219 двойки с репродуктивни проблеми, родени деца са 40", допълни кметът. В срещата участваха зам.-кметове и директори на дирекции в Община Варна.

По време на презентацията стана ясно, че през последните 5 години бюджетът на община Варна постоянно нараства. "Спрямо 2013 г., когато влязох в мандат, увеличението е двойно. Тогава за някои общински съветници с дългогодишен стаж опцията Варна да има бюджет от 300 млн. лева бе в сферата на фантастиката. Ние доказахме, че това не само е възможно, но и изпълнимо. Бюджет 2019 е реалистичен и балансиран, със запазени всички социални придобивки", каза кметът. Общата макрорамка от 475 000 000 лева, от която европейските проекти и програми са около 80 930 000 лева може да търпи развитие, заради корекциите от преходни остатъци и обекти, които се разглеждат в момента. Проектобюджетът предстои да бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет. Кметът очерта няколко устойчиви тенденции в управлението на града: местните данъци на гражданите не се увеличават, общината работи без просрочени задължения, а проектите, които се реализират, включително с подкрепа от държавата, са на обща стойност 150 478 115 лева. Община Варна е с по-висок кредитен рейтинг – Дългосрочен ВВВ с перспектива, Краткосрочен А-3. "Поемането на общински дълг е форма на допълнително привлечено финансиране. Това дава възможност за нови инвестиции в града. Община Варна изпълнява всички показатели по Закона за публичните финанси, гарантиращи финансова стабилност и устойчивост и е сред общините с най-добри параметри по тези показатели в страната. Важен показател не е размерът на дълга като обща сума, а дали погасяванията по него са правилно планирани и бюджетно разчетени", поясни още кметът Иван Портних.