Предложенията за почетни граждани бяха гласувани на днешната сесия. Снимка ОбС Варна

Предложенията за почетни граждани бяха гласувани на днешната сесия. Снимка ОбС Варна

Варна посреща празника си с осем нови почетни граждани. Всички предложения за удостояване с най-високото отличие на морската столица бяха одобрени с пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет.

Личностите, заслужили признанието, са примата на българската естрада Лили Иванова, актрисата Цветана Манева, художникът Дарин Сотиров, авторът Борис Калинков. Към тях се присъединяват спасителят от пламналия влак Върбан Петков, директорът на Варненската обсерватория Свежина Димитрова, първата световна шампионка по художествена гимнастика на морската столица Деспа Кателиева, както и една от създателките на този спорт във Варна Минка Ванкова.

Лили Иванова получава най-високото признание на обществеността на града за изключителните й заслуги за издигане равнището на българската популярна музика на национално и международно ниво. Цветана Манева е отличена за значимия й принос към театралния живот на Варна като артистичен директор на Международния фестивал „Варненско лято" повече от 30 г. и за блестящите й роли в киното и театъра.

Общинският съвет гласува със званието „Почетен гражданин на Варна" да бъде удостоен и Дарин Сотиров, създател и ръководител на Школата по изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение „Дедал" и вдъхновител и организатор на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината". Носител на най-високото общинско отличие става и Борис Калинков, автор на 25 книги, 11 от които са посветени на Варна, за приноса му в националната култура и в развитието на културния туризъм.

За значимите й заслуги към астрономическото образоване на младите хора съветниците удостоиха със званието „Почетен гражданин на Варна" Свежина Димитрова, директор на Варненската обсерватория „Николай Коперник". С пълно единодушие бе одобрена и номинацията на старши инспектор Върбан Петков за героичната му постъпка – спасяване на повече от 40 пътници от движещ се с висока скорост горящ влак при произшествие, възникнало край гара Каспичан късно вечерта на 3 ноември 2022 г. 

Сред новите почетни граждани са и две дами, отдали живота си на художествената гимнастика. Едната е Минка Ванкова, която тази година навърши 90 г., за приноса й в утвърждаването и развитието на художествената гимнастика във Варна през първите години на нейното превръщане в обичан и практикуван спорт. С най-високия обществен приз ще бъде отличена и първата световна шампионка по художествена гимнастика на морската столица Деспа Кателиева за множеството ѝ победи на европейския и световния подиум.

Общинските съветници одобриха и номинациите на тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна" – златен ще бъде удостоен Военноморският музей във Варна за неговата стогодишнина и утвърждаването му като значима публична институция в нашия град. Същото отличие ще бъде връчено и на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков" за 140-годишнината от създаването ѝ и успешната ѝ мисия по опазването и популяризирането на книжовното богатство.

Местният парламент реши почетен знак „За заслуги към Варна" – златен да получат и осем личности, дали своя принос в културния, спортния и обществения живот на града ни. Една от тях е Пенка Живкова, оглавявала Дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна и участвала в екипите, организирали  Международния балетен конкурс, кинофестивала „Любовта е лудост" и ММФ „Варненско лято". Другият отличен е създателят на Галерия 8 Борис Стателов, който в продължение на 35 години работи за престижа на Варна в областта на визуалните изкуства и издига авторитета ѝ като културна столица. За приноса му в развитието на образователното дело златен почетен знак ще получи също доц. Веселин Михалев, който вече четвърт век е директор на ОУ „Добри Чинтулов".

С почетни знаци „За заслуги към Варна" – златен ще бъдат отличени петима отдадени на спорта личности. Сред тях е Стоян Ненов, треньор по ръгби и активен участник в борбата срещу дрогата. Останалите са заслужили деятелки на художествената гимнастика, основана във Варна преди точно 70 години. За приноса им в развитието и популяризирането на този спорт съветниците дадоха съгласието си златни почетни знаци да получат Светлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия Атанасова и Кристиана Генчева.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени от кмета и от председателя на Общинския съвет на тържествена церемония от 20:00 часа в Летния театър на празника на Варна – 15 август.

Началото на традицията за удостояване с почетни звания е поставено през юни 1879 г, когато кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, е бил отличен за заслугите му към морския град. Оттогава до днес около 170 души са удостоени със званието „Почетен гражданин на Варна". Отличените със званията се вписват в Почетната книга на Общината.