Докадната записка бе разгледана на заседание на Комисията по наука и образование. Снимки ОбС Варна

Докадната записка бе разгледана на заседание на Комисията по наука и образование. Снимки ОбС Варна

Община Варна ще кандидатства за финансиране по проект за образователна интеграция на деца от маргинализирани общности. Комисията по наука и образование към местния парламент даде съгласието общинската администрация да участва с проектно предложение по процедура "Утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт" по програма "Образование" 2021-2027 година.

Проектът цели да приобщи деца от ромски произход и други етнически малцинства към образователния процес и тяхното трайно задържане в училище. Той се явява естествено продължение на успешно изпълнения от Община Варна тригодишен проект: "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна". Подготовката, спечелването и изпълнението на новия проект ще има съществен принос към усилията на местната власт за гарантиране на равен достъп до качествено образование на всички деца и ученици, бе изтъкнато на днешното заседание.

Дейностите ще се реализират на територията на община Варна в партньорство със СУ "Елин Пелин", както и с училището и детската градина в село Каменар. Към тях ще бъдат включени по райони и други образователни институции, предимно в сферата на предучилищното образование. Така ще бъдат изпълнени изискванията на проектната процедура да се създадат условия за интеркултурна комуникация и работа в мултиетническа среда в образователните институции с различна концентрация на уязвими групи.

Проектът "За децата и цветята на Варна – интеркултурно образование чрез знание и грижа за природата" предвижда извънкласни дейности и занимания в природна среда. Целта е да се премахнат бариерите, възпрепятстващи ученето и участието на всяко дете в образователния процес.

Размерът на финансиране, за който Община Варна ще кандидатства, е 500 000 лева. Съфинансиране от местната хазна не се изисква. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, стана ясно на заседанието.

Галерия