Соня Йончева се завърна триумфално в родния Пловдив. Снимки State Opera

Соня Йончева се завърна триумфално в родния Пловдив. Снимки State Opera

Публиката върна оперната прима Соня Йончева за три биса на сцената на Амфитеатъра в Стария Пловдив. Сопраното се завърна в родината след 8-годишно отсъствие. Концертът "Завръщане" в родния Пловдив беше изключително сантиментален и емоционален, най-чаканият от почитателите на оперното изкуство в града под тепетата. Той е част от програмата на "Opera Open", но се реализира изцяло от оперната прима.

На сцената зад Соня Йончева бе оркестърът на Държавна опера - Пловдив дирижиран от маестро Найден Тодоров. А публиката в Амфитеатъра имаше невероятния шанс да се наслади на едни от най-емблематичните арии. Сопраното изпълни ария на Леонора от операта "Трубадур" на Джузепе Верди, ария на Русалка из едноименната опера на Дворжак, ария на Чо Чо Сан от операта "Мадам Бътерфлай" на Джакомо Пучини, ария на Вали от едноименната опера на Каталани.

Почитателите на оперното изкуство се насладиха и на изпълненията на оркестъра, който изсвири - Интермецо из опирата "Селска чест" на Маскани, Интермецо из операта "Манон Леско" от Джакомо Пучини. Невероятен фурор и аплодисменти предизвика и изпълнението им на "Ръченица" из "Тракийски танци" от Петко Стайнов.

На сцената в Амфитеатъра примата Соня Йончева представи и своето откритие Божидар Бошкилов. "Той е изключително талантлив. Бъдещето е в негови ръце", така го представи сопраното. Тя го е избрала измежду 50 оперни певци. Публиката се наслади на неговото изпълнение на арията на Филип из операта "Дон Карлос" на Джузепе Верди.

Невероятно преживяване за почитателите на оперното изкуство бе и дуетът на Соня Йончева с нейния брат - Марин Йончев, който също живее и пее в чужбина. Двамата изпълниха дует от "Уестсайдска история" на Бърнстейн. В Амфитеатъра звуча и популярното "Мамбо", отното от "Уестсайдска история".

В концерта, озаглавен "Завръщане", със свое изпълнение участва и проф. Мичо Димитров - цигулка. Той изсвири "Севдана" - произведение на Златев - Черкин.

Виновникът за музикалният празник - Соня Йончева, подари два музикални бисера на публиката. Тя изпълни песента "Замълчи, замълчи" из филма "Любимец 13" с участието на Апостол Карамитев и Гинка Станчева, както и песента "България" по текст на нейната майка Теменуга Йончева.

"Моята майка блести над моя живот, откакто съм се родила. Тя е написа тази песен, защото тръгнах за Швейцария", призна сопраното преди да запее песента "България" заедно със своя брат Марин и с баса Божидар Бошкилов.

На финала публиката върна Соня Йончева за три биса на сцената. Два от тях бяха - ария на Хабанера от операта "Кармен" от Бизе и "Наздравицата" от операта "Травиата" на Джузепе Верди.

От родния Пловдив сопраното заминава за Италия, където ще излезе на сцената на "Арена ди Верона" заедно с Пласидо Доминго.

Галерия