Амадеус е част от програмата, посветена на 100-ния юбилей на театъра във Варна

Амадеус е част от програмата, посветена на 100-ния юбилей на театъра във Варна

Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" гостува в Бургас със спектакъла "Амадеус". Представлението е на 24-ти ноември от 19 часа в Дома на НХК. Режисьор е Стайко Мурджев, а постановката е по пиесата на Питър Шафър - "Амадеус". Сценографията и костюмите са на Петя Боюкова, музиката на Петър Дундаков, хореографията и сценичната пластика на Станислав Генадиев, а в главните роли са Стоян Радев, който изгражда изумителен Салиери и Ненчо Костов като Моцарт.

Амадеус е емоционален и разтърсващ разказ за гения и неговата сянка. За светлината на таланта и мрака на завистта. Дълбока и лична изповед на Салиери пред света

"Към великите личности се отнасям като към обикновени личности и най-обикновени хора. По същия начин подхождам и към Антонио Салиери", споделя Стоян Радев, изиграл великолепно и Ричард Трети, за която роля той получи награда "Икар". "Винаги ми е много интересно и провокативно да намеря обратната страна на сложните литературни образи. Същото е сега при Салиери, в този емблематичен образ на злото, завистта, неудовлетвореността в изкуството и в живота, във всичко, също се крият проблясъци на доброто", допълва актьорът.

Всъщност истинската личност на Салиери е много по-интересна от това, с което той е останал в историята. Това от една страна. От друга страна, в драматургията на Питър Шафър той не е сложен като еднозначното зло. Питър Шафър е нарекъл пиесата си "Амадеус", но това е историята на Моцарт, разказана през историята на Салиери. "Както казва моят герой: "И от днес нататък винаги, когато хората споменават Моцарт, неминуемо ще споменават и моето име. Едното със слава, другото с позор, но все пак моето име ще бъде винаги в устата на хората и това е моята цел", споделя Стоян Радев

Запомняща се сценография, построена на сложно осветление, великолепна музика и силна актьорска игра – на това ще се насладят зрителите.

Спектакълът ще се играе при спазване на противоепидемичните мерки. Ще се изисква представяне на зелен сертификат на входа. Вратите на НХК ще бъдат отворени още в 18.00 часа на 24-ти ноември.