Екипът на фестивала разкри подробности около тазгодишното издание. Снимка Община Варна

Екипът на фестивала разкри подробности около тазгодишното издание. Снимка Община Варна

Няколко модула са включени във "Варненско лято". Програмата на 93-то издание на Международния музикален фестивал бе представена днес от новия артистичен директор проф. Марио Хосен и екипа на фестивала на брифинг за журналисти и в присъствието на зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов, директора на дирекция "Култура и духовно развитие" Антония Йовчева, директора на ТМПЦ Даниела Димова. Фестивалът включва следните модули: основна програма – "Симфонична и камерна музика", Международна музикална лятна академия, Музикална лаборатория – Варна, "Ренесансова и барокова музика", "Опера и балет", "Кросоувър" – музикални проекти на границата с класиката, програма "Интермецо" съвместно с Международния театрален фестивал "Варненско лято", цикъл образователни концерти "Варненско лято за деца" и съпътстваща програма – изложби, филми, конференции и др.

"Благодаря на Община Варна за поканата. Истински съм щастлив, че с един великолепен екип ще работим, за да докажем престижа на един от най-старите фестивали не само в България, но и в Европа. Твърдо ще стъпим върху традициите, които са поставени в продължение на десетилетия от хора, които са давали енергия и сърце за този фестивал. Нашата амбиция е той да се позиционира в световното културно пространство така, както заслужава. Ние ще се опитаме да докажем, че България е атрактивна дестинация и за културен туризъм", заяви проф. Марио Хосен.

"Ако фестивалът някога е бил създаден за лятно развлечение, то сега той обхваща доста широк диапазон от време, с утвърдените шест модула", заяви зам.-кметът на Община Варна Базитов.