Новината бе обявена в присъствиета на Негово Превъзходителство Алехандро Поланко - посланик на Кралство Испания (вляво) и кмета на Варна Иван Портних (до него). Снимка Община Варна

Новината бе обявена в присъствиета на Негово Превъзходителство Алехандро Поланко - посланик на Кралство Испания (вляво) и кмета на Варна Иван Портних (до него). Снимка Община Варна

Международният музикален фестивал "Варненско лято" става част от испанското председателство на Съвета на ЕС, което ще продължи в периода 1 юли -31 декември! Това стана ясно на пресконференция, с участието на кмета на Варна Иван Портних, Негово Превъзходителство Алехандро Поланко - посланик на Кралство Испания, артистичният директор на фестивала Марио Хосен. Събитието бе водено от Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие", присъстваха Коста Базитов, зам.-кмет на Варна, почетният консул на Испания във Варна Христо Досев, Десислава Георгиева, началник-отдел "Фестивали и проекти" и Виолета Тончева от ТМПЦ- Варна. Акцент в програмата ще бъде концертът на Виенския камерен оркестър на 30-ти юни от 19 ч. във ФКЦ, посветен на председателството. 

"Поводът за днешната среща е представяне на 97-то издание на ММФ „Варненско лято“ – една от културните емблеми на Варна и на България, най-дълголетният и постоянно развиващ се фестивал у нас, активно подкрепян от Община Варна.  Доказателство за това са отличията, спечелени през годините – през 2019 стана първи носител на европейската награда на публиката,  а през 2022 - лауреат на платформата EFFE (Europe for Festivals and Festivals for Europe) 2022. ММФ „Варненско лято“ винаги е отразявал актуалните културни посоки в Европа и по света, но и е имал и една чувствителност по различни общочовешки теми. Затова миналата година специален гост на фестивала бе един от най-изтъкнатите диригенти на Украйна – Микола Дядюра, което бе жест на подкрепа на Варна към украинския народ. Тази година организаторите са поставили друг акцент – концерт под патронажа на посланика на Испания, посветен на Испанското председателство на Съвета на ЕС, както и още много събития. Благодаря на всички, ангажирани с това престижно събитие - за огромния труд и енергия. Сигурен съм, че ни очакват много вълнуващи музикални срещи, които ще удължат варненското лято до октомври. Община Варна ще продължи да подкрепя фестивала, очаквайки с нетърпение неговата 100-годишнина през 2026 година", заяви кметът Иван Портних. 

"За нас фестивалът е изключително важен, защото началото му почти съвпада с деня, в който поемаме председателството на Съвета на ЕС. Концертът на 30-ти юни от 19 ч. във ФКЦ ще има европейско измерение – с участието на Виенския камерен оркестър, с диригент испанеца Педро Халфтер, на канадския пианист от полски произход Даниел Внуковски. Тогава ще бъде изпълнена "Одата на радостта" от "Деветата симфония" на Бетовен, която е и химна на Европейски съюз", каза Н. Пр. Алехандро Поланко. Той благодари на кмета за уважението към испанската култура и за проведения театрален ученически фестивал на испански език, който премина при голям интерес.

41 събития с участници от 38 държави са включени в Международния музикален фестивал „Варненско лято“ в периода юни- октомври, съобщи артистичният директор Марио Хосен. Той представи програмата, в която се включват водещи световни музиканти, сред които камерният оркестър „Ференц Лист“ от Будапеща с диригент Дмитрий Ситковецки, Софийската филхармония с диригент Щефан Фрухт, четири барокови ансамбъла и други. Испанска музика ще звучи и на Международния симпозиум под надслов „Традиция и универсалност в испанската музика. От Барока до съвременността“, с участието на учени музиколози от Испания, Франция, Австрия и Германия.

"Не трябва да пропускате и френския майстор на уникалния и рядко срещан кристален орган Мишел Деньов, който ще музицира заедно със струнния квартет на Националния оркестър на Белгия начело с концертмайсторите Мисако Акама и Жаклин Прайс като втора цигулка в квартета. Каня младите хора да присъстват на генералната репетиция на кристалния орган, където ще имат възможност да зададат въпроси за този инструмент. Нека се убедят, че може да има уникални с вибрациите си звуци, които не са вследствие на дигитални технологии", каза Марио Хосен.

По време на срещата Виолета Тончева представи програмата на "Опера в Летния театър", която е част от  ММФ „Варненско лято“.