Чеверметата се въртяха до ранния следобед на пъпа на Бургас. Снимки Христо Петков и Лина Главинова

Чеверметата се въртяха до ранния следобед на пъпа на Бургас. Снимки Христо Петков и Лина Главинова

Въртят чевермета на пъпа на Бургас на Фестивала на рибата и виното. Мирис на сръбска скара се носи над площад "Тройката", току зад гърба на паметника Альоша и срещу сградата на Съдебната палата, установи проверка на "Черноморие". Така рекламираното второ издание на фестивала на рибата е на път на бъде изместено от фест на скарата, защото съотношението между рибата и месото, което се предлага не е в полза на морския дар.

Риба се продава на двата мобилни ресторанта, които са разположени от двете страни на пешеходната улица "Алескандровска". Разнообразието не е голямо, но за сметка на това цените са подобаващи. Морската риба също е по-малко като асортимент. Най-евтина разбира се е скумрията на скара - 3.50 лева за брой. Парче паламуд се продава за 7 лева, същата е цената и на пъстървата. Чернокопът и паламудът се конкурират ценово с шарана и сьомгата.

За сметка на това скарата се харчи като топъл хляб. Кюфте или кебапче се предлагат на цена от 1.50 лева бройката, плескавицата за 6 лева.

Вторият акцент на фестивала - виното може да се дегустира срещу съответното заплащане в Училището за вино. Сомелиер ще разяснява на желаещите, какви са качествата на виното, което са избрали да пият.

Повечето от дошлите на "Тройката" даже не бяха разбрали, на какъв фестивал са. Много тях мислеха, че "Бургас мези" (запазената марка на фондация "Георги Енчев", който организира Фестивала на рибата и виното б.а.) има своето есенно издание, но не пред Пантеона, а в сърцето на града - на "Тройката", където по традиция бургазлии празнуват навръх празника на града - Никулден и посрещат Нова година.

Докато екипът ни обхождаше фестивалната зона, видяхме и съветникът Ангел Божидаров, по чиято идея колегите му от местния парламент гласуваха ежегодното провеждане на Фестивала на рибата и виното. "Явно месото е бонус към рибния фестивал. Организаторите са решили, че може хората да не обичат много риба и затова да има и скара", така Божидаров коментира първите си впечатления от фестивала. Той призна, че не е виждал договора, който Общината е сключила с фондация "Георги Енчев" и не знае дали и каква сума за тротоарно право ще платят собствениците на ресторанти, които продават ястията си трите фестивални дни. 

Идеята за рибния фест общинският съветник от НФСБ Ангел Божидаров промотира още преди три години. При първото обсъждане на докладната му записка в местния парламент обаче тя не срещна подкрепата на колегите му. Тогава се чуха много "за" и "против". Някои от съветниците дори заявиха, че Бургас няма нужда да става един от морските градове, в които ще има такъв фестивал. Пободни форуми радват от години жителите на Царево и Несебър, а празници на виното има в Поморие. Въпреки сериозната съпротива тогава, Божидаров не се отказа и при втория опит докладната му записка бе приета. Първото издание на Фестивал на рибата и виното трябваше да се проведе още същата есен на 2016 година. Фестивалът трябваше да се проведе в района на Магазия 1. За целта бе разработен и идеен проект с разположението на щандовете, на които ще се предлагат риба и вино. Въпреки усилията обаче фестиввалът не се случи. Той имаше своята първа среща с бургазлии през есента на 2017 година. Тогава мястото вече бе променено - на площад "Св. св. Кирил и Методий". Тогава пред погледите на бургазлии готвиха едни от най-добрите готвачи на страната, а демонстрация направи и една от победителките в телевизионното реалити "MasterChef" - Севда. Бургазлийката спечели кулинарната надпревара за любители готвачи през 2016 година.

Значителен интерес има и пред щанда на певицата Камелия Воче, което е известна със своята италианска паста. Изпълнителката, която е усъвършенствала кулинарните си умения в Италия, където живя дълги години, приготвя три вида лазаня, чипс от хляб и салати с риба тон и с аншоа, както и вкусни десерти.

Тази година Община Бургас повери провеждането на фестивала на фондация "Георги Енчев". Той ще получи съгласно договора си с Общината и сумата, гласувана за провеждането на феста - 20 000 лева. Тя разбира ще покрие разноските за хонорари на изпълнителите, които ще пеят трите фестивални вечери за бургазлии на сцена, издигната до Съдебната палата. Първата вечер е запазена за Валди Тотев и вечните хитове на "Щурците", за бандата на Фънки и Стенли. В събота вечер на сцената ще се качат - дует " Шик" и Илия Ангелов от "Диана Експрес", а в неделя вечер - рок динозаврите от "Сигнал".

Второто издание на Фестивала на рибата и виното вече е факт, нищо че месото е за сметка на рибата в морски град, където морето в морето ври от прясна риба.

Галерия