Знаете ли какво значи Time Capsule (капсула от/за определено време)? Това е запечатан съд с информация и/или обекти, заровени някъде да бъдат свидетелство напред във времето. Това е името и на най-новата изложба в пространство "ReBonkers"*, която отваря врати на 5-ти ноември от 19.00 часа. Изложбата показва работата на артисти и изследователи от различни държави, които този август проведоха полева работа с Регионален исторически музей - Варна.

Музеите са един вид времева капсула, макар и да не са "запечатани", те използват отделни аспекти на миналото и настоящето в конкретни разкази и послания.

Работата между артист и музеи е особена колаборация, в която вдъхновеният (артист) и знаещия (музеен експерт/колекция/архив)  си обменят послания и анализи, прескачащи напред-назад, между сферата на знанието и творчеството.

Първото издание на резиденция "Изкуство и Наука Варна" бе органзирано от сдружение "Таляна" и пространство "ReBonkers" в партньорство с Регионалния исторически музей - Варна. Всички участници се запознаха детайлно с колекции и дейности на музеите, срещаха се с експерти и проведоха изследвания по препоръчани материали. Съвети и насоки получиха, както от музейните експерти, така и от менторите в творческата резиденция - Антони Райжеков (Университет Залцбург/ НХА), проф. Бенджамин Голдбърг (Университет Южна Флорида, САЩ) и Ралица Герасимова, артистичен директор на "ReBonkers" и председател на сдружение "Таляна".

В края на творческия престой, артистите заровиха истинска времева капсула с фрагменти от изследванията си, която ще остане, като послание за незнайни времена.

Програмата бе реализирана с подкрепата на Национален фонд култура и фонд "Култура" на Община Варна. Събитието е включено и в програмата на Варненски Фестивал на науката 11-13 ноември.

*"ReBonkers" е новото пространство за независима култура във Варна и се намира в 200-годишен барутен склад, възстановен от сдруженията "Таляна" и "ЕМС".