Съветниците подкрепиха и предложението за удължаване на работното време на Синята зона. Снимка ОбС Варна

Съветниците подкрепиха и предложението за удължаване на работното време на Синята зона. Снимка ОбС Варна

Собствениците на автомобили ще могат да паркират за цял ден в обхвата на Синята зона във Варна срещу сумата от 16 лева с ДДС. Плащането на сумата ще може да се осъществява само през мобилното приложение "Виртуален паркинг метър". Зоната вече ще работи до 20:00 часа, както и в почивните дни. Това стана ясно на сесия на Общинския съвет в морския град. Предвижда се новото работно време на зоната да влезе в сила през май. Заради промяната се налага увеличаване на щата на общинското предприятие "Паркинги и синя зона", което изисква време.

За желаещите да паркират почасово максималният период за престой в Синя зона остава 3 часа, а в бъдещата Зелена зона ще е 5 часа.

Съветниците одобриха и въвеждането на Зелена зона във Варна, след като приеха промени в Наредбата за организация на движението. Планира се новата зона да заработи от 1 ноември 2022 г., в часовия диапазон от 09:00 до 19:00 часа само в делнични дни.

Цената за час престой в Синя зона се запазва 1 лев. Същата сума ще плащат и паркиралите  в Зелена зона. Живущите и в двете зони за кратковременно паркиране ще се таксуват по 5 лева на месец за първи и 10 лева за втори автомобил.

Тарифите за търговци и за служебен абонамент в Синята зона остават същите, както и досега. В новата зона месечната цена за търговците ще е 100 лева, а за служебно паркомясто ще се плаща 250 лева на месец.

Изцяло електрическите превозни средства ще продължат да паркират безплатно в зоните за кратковременно паркиране, но заради драстичния ръст на цената на електроенергията използването на общинските зарядни станции за електромобили вече ще се заплаща. Предвижда се цената да е 0,70 лева за 1 кВтч.