Паметта на войводата бе почетена с молитва пред паметника му във Варна. Снимки Община Варна

Паметта на войводата бе почетена с молитва пред паметника му във Варна. Снимки Община Варна

Със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя пред гроба на капитан Петко във Варна отбелязани 123 г. от смъртта на войводата. Честването на годишнината, организирано от Тракийското дружество във Варна, уважиха кметът Иван Портних, районни кметове, представители на институции, на Съюза на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, граждани. Родственици на капитан Петко поднесоха пръст от родното му място на гроба. Слово произнесе Румяна Вълчева, председател на Тракийско дружество "Капитан Петко войвода".

Капитан Петко войводата е сред учредителите на първото бежанско дружество "Странджа", а именно Варненското тракийско дружество, и с това се слага началото на тракийската организация в България. Според Румяна Вълчева, по тази причина вече повече от 100 години хора от цялата страна идват във Варна, независимо от времето, за да почетат войводата и неговото дело.

Петко Кирков (Каракирков, Киряков), по-известен като капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.

Галерия