Наредбата бе подкрепена от 45 общински съветници. Снимки Пресцентър ОбС Варна

Наредбата бе подкрепена от 45 общински съветници. Снимки Пресцентър ОбС Варна

Общинският съвет на Варна прие новата Наредба за прием в първи клас. Тя е разработена съгласно националната Наредба 10. Нормативният документ задължава всяка община в страната да изработи своя Наредба, като спази основните моменти, заложени в документа. Най-важният критерий в Наредбата на Община Варна е близостта до учебното заведение по постоянен или настоящ адрес на родителите. Наредбата бе подкрепена от 45 съветници.
В системата първокласниците са разделени на 4 групи. В първа група попадат децата, чийто семейства повече от три години са на един и същи адрес в прилежащия район на училището. Тази уседналост почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас. Във втората група влизат малчуганите, които живеят в района повече от година, но по-малко от три години, а в трета група са семействата с променен адрес през последната една година. В четвърта група са децата, които живеят извън района на училището.
Когато броят на децата в определена група е повече от местата за прием, първокласниците ще се  подреждат по допълнителни критерии. Най-много точки   ще получават децата, чиито братя и сестри са в същото училище и/или са завършили там подготвителна група. 
Системата е изцяло съобразена с изискванията на наредбата за организация на дейностите в училищното образование на ресорното министерство. Единственият критерий, който Община Варна е добавила, е поредност на желанието на родителя за прием на детето в съответното училище. Промените ще влязат в сила за учебната 2018/2019 година.

Галерия