Гражданите да подават документи онлайн призова иректорът на Общинското предприятие Паркинги и синя зона Младен Иванов. Снимки Община Варна

Гражданите да подават документи онлайн призова иректорът на Общинското предприятие Паркинги и синя зона Младен Иванов. Снимки Община Варна

Във Варна започна приемът на документи на граждани, които живеят или юридически лица, които извършват дейност в обхвата на Синята зона. Заявления могат да се подават на интернет страницата www.varnaparking.bg или в Центъра за административно обслужване на улица "Александър Рачински" №29.

"Призовавам гражданите да подават документите онлайн, не се изисква електронен подпис", заяви днес директорът на Общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. В момента зоната все още не е действаща, т.е. не се изисква плащане за паркиране. За локалното платено паркиране за физически лица, живеещи в зоната, се представят следните документи: лична карта; свидетелство за регистрация на автомобила; документ, доказващ валидното правно основание за ползване на возилото в случай, че не са собственици; нотариален акт или друг документ за собственост на обособения жилищен имот; договор за наем, ако обособеният имот се ползва на такова правно основание (наем). За всеки жилищен имот могат да се регистрират до два автомобила, като за първия се заплащат по 5 лева на месец или 55 лева на година, а за втория - 10 лева на месец или 110 лева за 12 месеца. Заплащането не гарантира паркомясто.

"Собственикът на автомобила има право да спира единствено в една от четирите подзони, в която попада адреса му. Ако имотът е на границата между две зони, трябва да избере една от тях", обясни Младен Иванов. Локално паркиране в Синята зона се предоставя на търговци, на които административният адрес, където осъществяват съответната дейност, е идентичен с адреса на обособения нежилищен имот.

Подаването на документи също може да бъде онлайн или в Центъра за административно обслужване, като се представят: свидетелство за регистрация на колата, собственост на фирмата; документ, доказващ валидно правно основание за ползване на автомобила, в случай че не са собственици; нотариалния акт за собственост или договор за наем. Цената за паркиране е 150 лева на месец или 1650 лева за 12 месеца. За граждани и фирми е осигурена възможност и за "Служебен абонамент", която гарантира паркомясто. Документи се подават на адрес - улица "Цар Симеон I" № 26. Цената съответно е 350 лева на месец или 3850 лева с включено ДДС за 12 месеца.

"В Синята зона са осигурени 106 фиксирани и обозначени места за преференциално паркиране на автомобили, превозващи хора с трайни увреждания, без заплащане до 3 часа", обясни още Младен Иванов. Официалното стартиране на Зоната ще бъде обявено допълнително. "На финалната права сме, предстои подготовка на пътното платно на още 3 улици, но работата зависи от метеорологичните условия. Веднага след като бъдат готови трасетата, ще обявим пред медиите, че зоната е пусната", допълни той. В нея са обособени общо 2603 паркоместа, които обхващат карето между булевард "Христо Ботев", булевард "Мария Луиза", булевард "Осми приморски полк", булевард "Цар Освободител", булевард "Приморски" и улица "Девня". Работното време ще бъде всеки делничен ден от 09.00 часа до 19.00 часа, през почивните и празничните дни паркирането ще бъде безплатно. Заплащането ще става чрез мобилно приложение – Виртуален паркинг метър, което дава възможност да се избере период на престой от 30 минути до 3 часа. Заплащането може да става още чрез SMS или в брой – в търговски обекти в центъра, които са отбелязани със специален стикер. Цената ще бъде 1 лв. на час. В продължение на един месец ще има гратисен период за ползвателите, но той няма да важи за неправилно паркиралите коли. Пълна информация за картата и обхвата на зоната, за режимите на ползване, за локалното платено паркиране на търговци и живущи в зоната, за начините на плащане, цените и други данни, може да бъде намерена на сайта: www.varnaparking.bg или на телефон 070 070352.

Галерия