Продължаваме да създаваме съвременни условия за образование на най-малките наши съграждани, каза кметът на Варна Иван Портних (вляво). Снимки Община Варна

Продължаваме да създаваме съвременни условия за образование на най-малките наши съграждани, каза кметът на Варна Иван Портних (вляво). Снимки Община Варна

Две нови детски градини ще бъдат изградени в община Варна. Новината обяви кметът на морската община Иван Портних. Първата от тях е на улица "Хъшове" №2 в район "Одесос". Проектът е за четири групи за 100 деца, физкултурен салон, кухненски блок и котелно стопанство, на обща  стойност 3,3 млн. лева без ДДС. Средствата са осигурени от Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 г., и допълнително финансиране от Община Варна. В момента се извършва разчистване и подготовка на терена за строителството. 

Вторият проект е за нова сграда за детска градина "Ран Босилек" в село Тополи в община Варна. Той предвижда строителство на 5 градински групи и една яслена, с общ капацитет от 150 места.

"Продължаваме да създаваме съвременни условия за образование на най-малките наши съграждани", обясни Иван Портних. Той припомни, че детските градини са безплатни за малчуганите, но тази промяна изисква дофинансиране от 5 млн. лева от бюджета на общината. Държавата прие мярката за безплатните градини, но не осигури средства. Подкрепяме идеята, но трябва да е ясно, че допълнителните разходи се поемат от общинския бюджет, каза още кметът. 

Иван Портних анонсира и друга новина - ще внесе предложение до Общинския съвет за безплатни извънкласни дейности в общинските детски градини - например, за изучаване на чужди езици, танци, музика, рисуване и др. Идеята е тези занимания да бъдат достъпни за родителите и децата на Варна да имат възможност да развиват своите таланти. Успоредно с това остава и възможността за ползване на школите към Общинския детски комплекс. 

Кметът посочи още, че предстои изграждането на три площадки в детските градини "Щастливо детство", "Валентина Терешкова" в квартал "Аспарухово" и "Ран Босилек" в село Константиново, община Варна. В други две детски градини с финансова помощ от Американското посолство са изградени площадки за игри - ДГ "Детска радост" и  ДГ "Щастливо детство". На тези обекти предстоят довършителни дейности.

Галерия