Срокът за подаване на заявления е 21-ви юни

Срокът за подаване на заявления е 21-ви юни

Във Варна търсят младежи за доброволен труд, плащат им дневни. Община Варна започва кампанията "Младежка доброволческа служба". Чрез нея ще бъдат набирани младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд. Желаещите млади хора могат да работят в местни неправителствени организации и институции. Те имат възможност да изберат работа в сферата на екологията, изкуството, културата, опазване на историческото наследство, спорт и туризъм, медийното обслужване и социалните дейности.

Желаещите да се включат в кампанията трябва да се регистрират в Младежката доброволческа служба. Те ще бъдат ангажирани в периода юли - септември, в зависимост от предварително заявените им интереси. Полагането на доброволен труд ще отнема на младежите от 4 до 6 часа на ден, 5 дни в седмицата. Всички участници в инициативата ще получават средства за дневни разходи и удостоверение от организацията-домакин за продължителността и естеството на доброволческия труд.

Според регламента на кампанията, организация-домакин може да бъде всяка структура, регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Необходимостта от доброволци се заявява писмено и се описват подробно дейностите, които те ще се извършват по време на стажа. Предоставя се и информация, за това как ще бъде организиран престоя на доброволците.

Заявилите желание да упражняват доброволчески труд в сферата на културата, опазване на историческото наследство, медийното обслужване и други, ще имат възможност в рамките на 2 до 4 седмици, по 4 часа на ден, в месеците юли и август да натрупат професионален опит в избрана от тях институция (без да получават средства за дневни разходи).

Крайният срок за подаване на заявления за участие е 21-ви юни 2024 г.