Кметът Иван Портних, по чието предложение се вдига налогът, заяви, че този данък не засяга всички, а само една част от данъкоплатците. Снимка Архив Черноморие-бг

Кметът Иван Портних, по чието предложение се вдига налогът, заяви, че този данък не засяга всички, а само една част от данъкоплатците. Снимка Архив Черноморие-бг

Местният парламент гласува изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Варна. С промените от догодина данъкът при придобиване на имущество по възмезден начин се увеличава от 2,6% на 3%.

Кметът Иван Портних, по чието предложение се вдига налогът, заяви, че този данък не засяга всички, а само една част от данъкоплатците. "Както предишния мандат, така и този, не променяме нито един данък, който е на ежегодна основа и който касае всички наши съграждани. Тези налози остават непроменени, въпреки че в големите градове тече процес на повишение. Внушението, че се вдигат данъците, категорично не е вярно", изтъкна кметът от трибуната в зала "Пленарна".

Налогът при придобиване на имущество по възмезден начин за последно е променян преди повече от 10 г. От този вид местен данък се очакват около 3,7 млн. лева повече приходи в бюджета. Те ще бъдат инвестирани в облагородяване на градската среда, опазване и поддържане на зелената система на общината, изграждане и ремонт на тротоари и улици в междублоковите пространства.

На днешното заседание общинските съветници гласуваха и близо 775 хил. лева за две лечебни заведения в града. Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания ще получи малко над 324 хил. лева като целева субсидия за изплащане на заплати, осигуровки и данъци на персонала за периода до 30 ноември 2019 г. Други близо 450 000 лева ще бъдат предоставени на Очна болница. С тях ще се погасят стари задължения на лечебното заведение до датата на поемане на управлението от Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов".

Общинският съвет разреши отпускането и на близо 138 000 лева за дофинансиране на маломерни и слети паралелки в шест общински училища. Учебните заведения, в които има такива паралелки, са ОУ "Кап. Петко войвода", СУ "Елин Пелин", ОУ "Св. Кл. Охридски" в село Константиново, СУ "П. К. Яворов", ОУ "Иван Вазов" и СУ "Любен Каравелов".

Съветниците дадоха също съгласието си Община Варна да съфинансира проект за саниране на осем многофамилни жилищни сгради в града на стойност над 1,2 млн. лева. От местната хазна ще бъдат отпуснати до 62 000 лева, с които ще се покрият разходите за управление на проекта, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж".