Ремонтът на зоопарка тече по оперативна програма Региони в растеж. Снимка Община Варна

Ремонтът на зоопарка тече по оперативна програма Региони в растеж. Снимка Община Варна

Зони за лъвове и тигри ще бъдат обособени вв варненския зоопарк. Това ще стане факт, след като бъде извършен ремонт и модернизация, съобщи директорът Иванка Стоянова. Реализацията на проекта се ще се осъществи на два етапа – първият включва ремонт и благоустрояване в сектор "Хищници", зона "Големи котки". Вторият  - обновяване на входа за посетители, на зоната за отдих и рекреация, ремонт на клетките и пространствата на сектор "Маймуни" и благоустрояване на сектор "Хищници" - зона "Вълци". Целта е да се осъществи по-добър комфорт на животните в среда близка до естествените им обитания. Финансирането на ремонта е чрез Фонд за градско развитие Северна България, чрез Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.".

Стоянова обясни, че територията на лъвовете да се разшири, като едновременно с това се обособят две зони - за лъвове и тигри. Съществуващото помещение ще се запази, а двете територии ще се разделят с плътна стена, която ще продължи като гръб на загражденията. За директно наблюдение на лъвовете се предвижда направата на сух ров. При общата стена ще се монтират бронирани стъкла за близък контакт с животните. Останалата част от територията ще е оградена с двойна ограда отделяща хората от хищниците. В откритата територия на животните ще се изградят изкуствени стръмнини, езера и катерушки за игра на лъвовете и тигрите. В стената и оградите ще се монтират стоманени шибри за контролирано преминаване на животните.

За успешното изпълнение и реализация на проекта се наложи преместването на тигрицата в Зоопарка в Ловеч, а на нейното място бяха временно настанени лъвицата и малките лъвчета – Косара и Симба. Те се чувстват много добре, продължават да растат с високи темпове и изследват новото си местообитание, което е оборудвано със съоръжения за развлечение и платформа за катерене, обясни Стоянова.

За целите на ремонта в сектор "Хищници" движението на посетителите по алеите беше пренасочено, а района - отделен, за да се подсигури успешното реализиране на проекта от страна на изпълнителната фирма.

В Зоопарк-Варна на площ от 23 декара се отглеждат 400 броя животни, сред които и някои защитени видове, включени в списъка на Международния съюз за опазване на природата и в Червената книга на Република България. Реконструкцията цели да промени остарялата концепция на бетона и асфалта, използвана в строителството на клетките в зоопарковете през 60-те и 80-те години, и да създаде условия, които удовлетворяват етологичните нужди на животните, осигуряват лично пространство и необходимата социална среда.