Рафтовете за тоалетна хартия и кухненски ролки са празни. Снимки Наташа Гочева

Рафтовете за тоалетна хартия и кухненски ролки са празни. Снимки Наташа Гочева

От регистрацията на първия случай на корона вирус COVID - 19 в град Ухан, Китай минаха три месеца. Тогава никой не е очаквал, че това ще се превърне в пандемия, която ще обхване целият свят.

От 13-ти март с решение на Народното събрание в България е обявено извънредно положение, което е в сила до 13-ти април. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бяха затворени университети, училища, детски градини, заведения, кафенета, фитнес зали и други търговски обекти до 29-ти март.

От установяването на първите случаи на корона вирус на 8-ми март - два в Плевен и два в Габрово, броят на заболелите в цялата страна вече е 81. Регистрирани случаи има и в София, Ловеч, Лом, Благоевград, Банско. От 17-ти март е обявена карантина за целия град Банско, заради трите случая на заболели с корона вирус.

Репортери на сайт "Черноморие" се свързаха с бургазлии, които живеят в различни европейски страни, за да споделят как правителството и институциите се борят с разпространението на корона вируса. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези насели места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната.

"Тук хората са спокойни, няма напрежение и паника, освен изпразването на магазините, което се случва всеки ден от една седмица насам. Явно англичаните се презапасяват. Те по-принцип пазаруват по много, но сега ситуацията е по-различна", разказа пред "Черноморие" Наташа Гочева. Преди да замине за Манчестър тя работеше като оператор в бургаска телевизия. Като човек от гилдията Наташа има и по-различен поглед към случващото се на Острова.

"Тактиката на действие е доста различна... За сега няма карантина. Според властите тук, най-добре е хората да бъдат оставени да се заразят, като по този начин ще изградят в себе си имунитет срещу вируса. Признават, че много хора ще починат, но това ще бъдат такива, които имат вече хронични заболявания, рак и сериозни здравословни проблеми", разказва Наташа. Тя не е спряла да работи. Забрана за работа във Великобритания и призив всички да си останат у дома няма. Животът си върви по обичайния начин.

Бургазлийката пазарува предимно вечер, след работа. Гледката от последните дни в магазините за хранителни стоки е почти една и съща. Снимките, които Наташа ни изпрати са от магазин на веригата "Сенсбърис". На тях ясно се вижда, че рафтовете за тоалетна хартия, хляб и зеленчуци са изпразнени. Липсват варива, дезинфектанти. А клиентите не спират да пълнят количките си.

"И в другите магазини е почти същото положението. Утре не съм на работа (днес б.р.) и съм решила да обиколя някои магазини, защото ми трябват някои продукти, не знам дали ще намеря", допълва Наташа.

Преди три дни тя получава по пощата писмо от "Сенсбърис" с призив хората да не се презапасявам с продукти, когато пазаруват с уверение, че има достатъчно количество в складовете и служителите им зареждат с продукти непрекъснато. Действителността обаче се оказва, че е съвсем различна.

"Бяха изкупили всичкия мед, нямаше нито един буркан. Дори и най-скъпият от 14-15 паунда за бурканче от 340 грама, който обикновенно не се купува, защото е с много висока цена, и той свърши. Другият мед се продава на цена от 2-3 до 4 паунда в зависимост от производителя и вида му", уточнява Наташа.

Сега е трудно да се намерят антибактериални продукти. Тоалетна хартия има отвреме-навреме. Преди два дни в магазина е имало три - четири броя хляб от по-непредпочитаните видове. А цените на продуктите, заради увеличено търсене, вече вървят нагоре с от 50 до 100%.

Въпреки че мерките действията на правителството са доста различни от тези, които предприемат държавите в Европа броят на заразените с корона вирус расте. По данни отпреди ден броят на болните е 1950, новите случаи са 407, а броят на починалите - 56.

Някои университети са затворени от тази седмица. Други затварят врати за студенти и преподавателите от понеделник, 23-ти март.

Галерия