Зеленият сертификат става документ до достъп на места от закрит тип. Снимката е илюстративна

Зеленият сертификат става документ до достъп на места от закрит тип. Снимката е илюстративна

Въвеждат задължителен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг. Мярката влиза в силна от полунощ в сряда срещу четвъртък (20-ти срещу 21-ви октомври). Той подчерта, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал и това е причината за въвеждането на мерките. В процеса на обсъждане са се включили както здравни експерти, така и специалисти от образователното министерство и това на туризма.

"Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

Ще бъдат контролирани посетителите при предоставяне на сертификата и лабораториите за издаването на сертификатите след направен тест. "Ако бъде установено издаването на фалшив сертификат, ще бъде отнеман лиценза на лабораторията", допълни Кацаров.

На този етап няма да има ограничения за посетителите в администрациите. Влизането там ще става без изискване за предоставяне на сертификат.

Очаквайте подробности!