Коста Папазов представи гостите пред възпитаниците на гимназията. Снимки Лина Главинова

Коста Папазов представи гостите пред възпитаниците на гимназията. Снимки Лина Главинова

Възпитаници на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" се срещнаха с любимите си поетеси – Венда Райкова и Яна Вълчева. След близо 23 години от първото запознаване на бившата възпитаничка на гимназията Яна, тя отново се видя с Венда Райкова. Осъществяването на тази среща става благодарение на директора на училището Коста Папазов. "С Венда Райкова се познаваме още от годините, когато бях инспектор по математика, а тя инспектор по литература в Регионално управление на образованието (бившият Регионален инспекторат по образование на МОН б.а.). Тя, както и съпругът и Георги Райков, винаги са се отзовавали на нашата покана да гостуват на училището. Те са наши приятели", поясни Коста Папазов. За творческия път на поетесата Венда Райкова, за нейните издадени книги и десетки награди присъстващите на литературната среща научиха от излъчения филм. Подобна презентация бе направена и за Яна Вълчева, бившата възпитаничка на "Костантин Фотинов", поела професионалния си път, като икономист, но останала вярна на поетичното слово.

Артисти - ученици от театрално студио "Светът е сцена" рецитираха едни от най-популярните стихове на Райкова, сред които "Дъщеря на морето съм", "Най-живата любов е невъзможна". За представянето на Яна Вълчева звучаха стихове от поетичните и книги “Миг след лятото“ и "В очите на птицата". "Щастлива съм, че имах отново възможността да се срещна с Венда Райкова. На нея дължа пламъка и любовта ми към поезията. От ученичка досега не спирам да пиша", довери пред сайт "Черноморие" Яна Вълчева. Тя изненада своя поетичен кумир - Венда Райкова, бургаската Елисавета Багряна с оригинален подарък - книга с цветя.

Срещите с български и бургаски поети и творци се правят от години в Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". Въпреки, че възпитаниците на гимназията се обучават по електротехника и електроника, литературата и поезията не им е чужда. Те обичат да присъстват на литературните срещи с бургаски поети и писатели. Четат техните произведения, рецитират техни стихове", припомни Веселина Фотева.

Галерия