Четенията се възстановяват след дългогодишно прекъсване

Четенията се възстановяват след дългогодишно прекъсване

Четенията по фолклористика на Международния фолклорен фестивал в Бургас ще бъдат възродени днес. Фолклористи и етнографи се събират на научния форум, който започва в 14.00 часа в експозиционен център "Флора". Повод за възкресяването на четенията е 80-ия рожден ден на проф. Тодор Иванов Живков.

Бургаският Международен фолклорен фестивал е първият по рода си в България и е едно от най-старите културни събития в града. Основан от Филип Кутев, през  годините той се утвърждава не само като музикална и танцова атракция, съхраняваща българските традиции, но и като фокус, привличащ интереса и компетенциите на фолклористичната и етнографската научна общност у нас и в Европа.

Един от неговите лидери, дългогодишен научен консултант и председател на Организационния му комитет, е големият български фолклорист и етнолог, проф. Тодор Иванов Живков. Той бе основен двигател и ментор на фестивалния екип повече от 20 години, до самата си кончина през 2001 година. По предложение на  проф. Живков през 1996 г. в рамките на бургаския фестивал бяха вписани Научни четения по хуманитаристика, които събираха фолклористи, етнографи и етнолози - представители на научни институти, университети, краеведски организации и  на състави за  фолклор.

През лятото на 2018 г. се навършват 80 години от рождението на проф. Тодор Иванов Живков – почетен председател  на МФФ – Бургас в периода 1985-2001 г., дългогодишен директор на Института за фолклор при БАН, основател на първата катедра по етнология в България, ерудит на българската и европейската Фолклористика и Етнология.

В чест на тази годишнина Организационният комитет на МФФ – Бургас и Община-Бургас възстановяват основаните от Живков Научни четения по хуманитаристика,  които ще се проведат в рамките на фестивала на 21-ви август 2018 г.  от 14.00 часа в експоцентър "Флора" - Бургас.

Програмата на Научните четения по хуманитаристика "МФФ - Бургас и проф. Тодор Ив. Живков - в огледалото на спомена":

- 13.30 - 14.00 часа - регистрация  на участниците.

- 14.00 - 14.10 часа - приветствие към участниците в Научните четения по хуманитаристика в рамките на МФФ – Бургас`2018 от кмета на Община – Бургас, Димитър Николов

- 14.10 - 14.40 часа - проф. Иван Маразов - представяне на сборник "Паметта е жива", доклади на Научните четения по хуманитаристика в рамките на МФФ - Бургас` 2018  и в чест на 80-годишнината от рождението на проф. Тодор Иванов Живков.

- 14.40- 14.55 часа - Диана Радойнова - университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас - Международният фолклорен фестивал в Бургас  и проф. Тодор Ив. Живков. Въздействия и взаимодействия отвъд разстоянията.

- 14.55 - 15.10 часа - Лозанка Пейчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН. Препрочитайки "Народ и песен". Лексикон на основните фолклорни песнни цикли.         

- 15.10 - 15.25 часа - Венцислав Димов, Софийски университет "Св. Климент Охридски". За щракането на идеите. (Тодор Ив. Живков и обмяната на дарове в българската народоука).

15.25 - 16.00 часа - кафе-пауза

- 16.00 - 16.10 часа - Иван Маразов, почетен професор на НБУ – София - "Обитателите на страната на златните утопии – хипербореи и етиопи"

- 16.10 - 16.20 часа - Росица Топалова, РИМ – Бургас - "Четири сватби, едно ревю и не само"

- 16.20 - 16.30 часа - Пламена Кирова, РИМ - Бургас - "Челик" - фестивал на игрите

- 16.30 - 16.40 часа - Горан Стефанов, докторант в катедра "Етнология" на университет "Паисий Хилендарски" - Пловдив - "Опит за обосновка на факторите, засягащи миграционните процеси в Странджа планина в древността".

- 16.40 - 17.20 часа - дискусия.