Членове на РИК дават дежурства на изнесената шатра в центъра на Бургас, където желаещи могат да се пробват да гласуват машинно. Снимки Авторът

Членове на РИК дават дежурства на изнесената шатра в центъра на Бургас, където желаещи могат да се пробват да гласуват машинно. Снимки Авторът

Опашка от желаещи да пробват да гласуват на машина са образува пред изнесения пункт на Районната избирателна комисия в Бургас. Шатрата е разположена на централната улица "Александровска" и всеки ден до края на седмицата желаещите ще могат да пробват как се гласува с машина. Членове на РИК разясняват на всеки желаещ механизма на гласува - от поставяне на картата в машината до изваждането на контролната разписка. "Ама защо ги няма изписани партиите?", попита една от жените, дошла да види как ще гласува на извънредните избори на 11-ти юли. Наложи се да й се обясни, че това е пробно гласуване и в интегралната бюлетина не са изписани имената на партиите и коалициите, а само поредните номера.

Повечето от хората се затрудняват и при избора на преференция. Затова се концентрират основно върху избора на партия на екрана на машината.

"Тегля си пенсията на банкомата, но тази машина не е същата. Различна е", обясни възрастна бургазлийка, престрашила се да опита да гласува машинно. Някои от чакащите се затрудниха и с поставянето на картата в машината, а други, след като взеха разписката пропускаха да извадят картата. Въпреки това желанието им да пробват е по-голяма от грешките, които правят.

Следващата седмица от РИК ще обикалят останалите общини на областта, за да могат и в другите населени места да се опитат да гласуват машинно.

Кампанията по разясняване на машинното гласуване се провежда в цялата страна. Причината е, че на изборите на 11-ти юли ще се гласува само с машина в секциите с над 300 избиратели. Това решиха депутатите в 45-то Народно събрание. Хартиена бюлетина за гласуване ще се използва в секциите с до 300 гласоподаватели.

Галерия