Стефан Колев (на преден план вдясно) бе избран за вицепрезидент

Стефан Колев (на преден план вдясно) бе избран за вицепрезидент

Възстановиха НПО "Европейска федерация по ушу", която до 2014 година беше признат член на Световната федерация по ушу. Първият Конгрес на федерацията се проведе в Брюксел, веднага след учредяването й. За президент на федерацията е избран белгиецът Патрик Ван Кампенхут, а вицепрезиденти са Стефан Колев, президента на Българската федерация по ушу и Абдурхаман Акюз от Турция. Генерален секретар е Петър Туркович, Хърватска. Вицепрезидента на Българската федерация по ушу – Петър Драгове, беше избран за спортен директор на Европейската федерация.

През последните години Българската федерация по ушу положи изключителни усилия за разпространението на китайските бойни изкуства, обединени под названието ушу (или кунг-фу, както е по-популярното на запад име). През 2016 и 2018 година, благодарение на неуморния труд на Стефан Колев и управителния съвет на федерацията, България беше домакин на две световни първенства – 6-тото световно първенство по ушу за младежи и 3-тото световно първенство по тайчичуан. Световното по ушу за младежи през 2016 година беше първото състезание от подобен ранг, организирано в страна извън азиатския континент. И двете състезания се проведоха в Бургас, където се намира и офиса на Българската федерация по ушу.

Назначението на Петър Драгоев за спортен директор и на Стефан Колев за вицепрезидент на Европейската федерация по ушу е поредното признание за усилията на България в тази насока, а също и лично за Драгоев, който само преди месец бе назначен за член на Комисията по традиционно УШУ към Световната федерация по ушу.

На конгреса на Европейската федерация по ушу на 4-ти януари беше избран градът-домакин на европейското първенство по ушу, което ще се проведе през 2020 година. Град Бургас отново спечели домакинството на престижно международно състезание по бойни спортове. Европейското по ушу ще се проведе в Бургас от 28 до 31 май 2020 година.

Галерия